Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Над 65 процента от гражданите на Беларус одобриха внасянето на промени и допълнения в конституцията на страната, обяви ЦИК

[post-views]

Над 65 процента от гражданите на Беларус одобриха на референдум внасянето на промени и допълнения в конституцията на страната. Това съобщи днес Централната избирателна комисия (ЦИК) на страната, предадоха световните агенции.

За внасянето на изменения и допълнения в конституцията на Беларус гласуваха 4 440 813 души или 65,16 процента от гражданите, употребили правото си на глас. Против са гласували 10,07 процента, каза председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) на страната Игор Карпенко.

78,63 процента от беларуските граждани са участвали в гласуването на референдума.

Една от промените в конституцията предвижда възможност за разполагане на ядрени оръжия на територията на Беларус, посочва Ройтерс.

Западът вече обяви, че няма да признае резултатите от референдума, отбелязва агенцията.

На фона на референдума вчера в Беларус се състояха много антивоенни протести. В няколко града протестиращите скандираха „не на войната“, колите огласиха с клаксони улиците и хората оставяха букети в цветовете на украинския флаг.

Най-малко 290 души са били задържани, обявиха правозащитници.

Беларуският президент Александър Лукашенко, който говори вчера пред избирателна секция, заяви, че може да помоли Русия да върне ядрени оръжия в Беларус.

Ако Вие – Западът, прехвърляте ядрено оръжие в Полша или Литва, към нашите граници, тогава аз ще се обърна към (руския президент) Путин с искане да върне ядрените оръжия, които аз предадох без никакви условия, каза Лукашенко.

Източник: bta.bg

Най-ново

Избрани