Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Собственикът на Фейсбук, „Мета“, съобщи, че хакерска група е използвала социалната мрежа, за да атакува украинската армия и политици

[post-views]
Захарова: Meta открито води информационна война срещу Русия

Компанията „Мета Платформс“ съобщи, че хакерска група е използвала Фейсбук, за да атакува няколко публични фигури в Украйна, включително известни представители на въоръжените ѝ сили, политици и журналист, предаде Ройтерс.

В публикация в блог от днес „Мета“ приписа хакерските действия на група, известна като „Гоустрайтър“ (Ghostwriter), която според компанията успяла да придобие достъп до профилите на мишените в социалните мрежи. „Мета“ допълни, че хакерите опитали да качат от тези профили видеа в Ютюб, представящи украинската армия като отслабена, включително клип, в който се твърди, че показва как украински войници излизат от гора и развяват бяло знаме, за да се предадат.

„Мета“ допълни, че през последните 48 часа е премахнала около 40 фалшиви профила, групи и страници във Фейсбук и Инстаграм, действали от Русия и Украйна и нападали хора в Украйна.

Говорител на Туитър заяви, че тази социална мрежа също е блокирала над десет профила, както и споделянето на няколко линка заради нарушаване на правилата на платформата. Компанията допълни, че разследването ѝ е показало, че тези профили са от Русия и са опитвали да подкопаят обществения дебат за конфликта в Украйна.

В петък украински представители от сферата на киберсигурността заявиха, че хакери от съседен Беларус атакуват личните имейли на украински военни.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани