Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна е поискала и ще получи от държави от ЕС изтребители

[post-views]
Израел е финансирал създаването на „Хамас“, каза Борел и повтори тезата си, че светът трябва да наложи създаването на палестинска държава

Украйна е поискала и ще получи от държави от ЕС изтребители, каквито украинските военни летци могат да използват. Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след днешното извънредно онлайн заседание на европейските външни министри.

Някои от държавите в ЕС имат такива самолети, отбеляза той и посочи, че тези решения ще се взимат извън европейската рамка. Изпращаме не само въоръжение на Украйна, добави Борел.

По неговите думи предстои утре финансовите министри на ЕС да заседават, за да преценят как да се изпълни днешното политическо решение за осигуряване на 450 милиона евро военна помощ за Украйна. Той заяви, че пълното изключване на Русия от международната разплащателна система SWIFT е много трудно, но мащабът, в който ще се приложи, е много добре преценен.

Борел отбеляза, че ЕС продължава работата и на полето на дипломацията. По неговите думи това се вижда от гласуването в Съвета за сигурност на ООН за войната в Украйна, където Русия не е била подкрепена от никого. По-рано днес дипломати отбелязаха, че за първи път от Кореската война се предвижда Общото събнание на ООН да прегласува резолюция, която не е получила единодушие в Съвета за сигурност.

Върховният представител съобщи, че ще посети Молдова и отбеляза нуждата от подкрепа за Грузия. По неговите думи трябва да се следи дали страните, които кандидатстват за присъединяване към ЕС, следват европейската външна политика. Опасяваме се, че Русия няма да се спре в Украйна, а ще окаже влияние в Молдова и Грузия, както и на Западните Балкани, посочи той.

Дезинформацията преминава в пропагандна война, трябва да внимаваме за очевидните манипулации, защото Путин се стреми не само да завземе територии, но и умовете на хората. Трябва да се борим срещу това, призова Борел.

Той определи като огромна безотговорност отпхравената от Москва заплаха с ядрено оръжие. По неговите думи това показва какъв е човекът, който заплашва така. Невъобразимо е да се говорят такива неща, но бяха казани, добави Борел.

Живеем в историческо време. Често с това определение се злоупотребява, но днес часът е такъв, защото за първи път след Втората световна война има нахлуване от военна сила в друга суверенна държава в нарушение на международния ред. А и защото европейците реагираха по начин, който изненада мнозина, особено руската страна. Може би днешната криза ще ни помогне да се придвижим напред. Това е решителен час за европейската история, страницата се обръща. Време е да действаме единно и бързо.  Трябва да бъдем готови да защитим мира в Европа, призова Борел

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани