Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Белият дом реагира хладно на предложението на Зеленски за забранена за полети зона над Украйна, предаде Ройтерс

[post-views]

Белият дом реагира хладно на предложението на украинския президент Володимир Зеленски за забранена за руски полети зона над Украйна, предаде Ройтерс.

Участието на САЩ в подобен ход би било равнозначно на директен конфликт с Москва, какъвто Вашингтон не желае, заяви Белият дом.

Говорителката на Белия дом Джен Саки заяви, че прилагането на забранената за полети зона би било стъпка към изпращането на американски войници, които да се бият с Русия, която на 24 февруари предприе пълномащабна инвазия на Украйна.

„Забранена за полети зона би се нуждала от прилагане“, изтъкна тя, като поясни, че за прилагането на зоната ще бъде необходимо „разполагането на американски войници, което би довело…потенциално до директен конфликт и война с Русия, което е нещо, в което ние не планираме да участваме“.

В отговор на въпрос за евентуалното въвеждане на забранена за руски полети зона над САЩ, Саки каза, че това не е изключено, но отбеляза, че много американски авиационни компании летят през Русия за Азия и други части на света. Това съображение е вероятна причина за неохотата на САЩ за предприемането на подобна мярка, отбелязва Ройтерс.  

Източник: bta.bg

Най-ново

Избрани