Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Евакуация…, но на яхта

[post-views]
Италия е наложила запор на яхта на стойност 530 милиона евро, принадлежаща на руски олигарх

Две седмици преди войната в Украйна луксозната яхта Graceful напуска набързо Хамбург и се отправя към Калининград – най-вероятно заради заплахата от санкции. Луксозната яхта получи прякора „яхтата на Путин“, но без да има много доказателства за това. BBC открива собственика му в редица документи от „двореца на Путин“.

На 7 февруари Bild съобщава, че така наречената „яхта на Путин“ е напуснала корабостроителницата в Хамбург. „Очевидно е било бягство от страх от арест!“ – пише таблоидът, като се позовава на евентуални санкции в отговор на руската агресия в Украйна.

Тогава за евентуалното нахлуване съобщаваха само американските медии, а руските власти отхвърляха подозренията, заявявайки, че това са само инсинуации и че войските са се събрали на границата, за да проведат учения.

„Яхтата на Путин“ е 82-метров комфортен океански плавателен съд, започнат в „Севмаш“ в Северодвинск и завършен в Германия. Яхтата е пусната на вода през 2014 г. и е наречена Graceful – т.е. „грациозна“, или „изящна“ на английски език. Разполага с плувен басейн, хеликоптерна площадка, два етажа с апартаменти, кабини за гости и салони. Оценена е за 100 милиона долара.

Изграждането й е поръчано от компания от Бахамските острови, а оператор след пускането на кораба е кипърски филиал на държавната компания Sovcomflot. Западните медии и специализирани портали я наричат „яхтата на Путин“ въз основа на косвени факти, които очевидно не са достатъчни, за да я свържат с руския президент: например посочват, че е построена в отбранителната корабостроителница „Севмаш“, която всъщност е специализирана в производството на подводници.

От „Севмаш“ заявяват, че те са общували само с представител на клиента, но не и със самия клиент.

Яхтата често е забелязвана в Сочи, където руският президент и неговото обкръжение обичат да почиват: тя дори е в списъка на корабите, на които местното пристанище предоставя агентски услуги. През 2018 г. руското издание „Собеседник“ анализира данните за движението на яхтата и откри съвпадения: на 15 септември 2016 г. Владимир Путин пътува до Керч за заседание на Президиума на Държавния съвет, а яхтата също е напуснала Сочи. И все пак това не е достатъчно, за да бъде руският президент свързан, макар и с резерви, с тази яхта.

Благодарение на историята за отплаването на лодката на фона на влошените отношения между Русия и Запада обаче медиите отново й обърнаха внимание – и разкриха собственика на лодката.

Graceful пристига в корабостроителницата Blohm and Voss в Хамбург през есента на 2021 г. за модернизация. Въпреки това, яхтата напуска Хамбург в началото на февруари – без да изчака всички работи по носа и надстройката да бъдат извършени. Планът е бил ремонтът да приключи април месец.

Няколко дни по-късно яхтата е заснета на входа на Калининградския залив, където се намира и в момента, според уебсайта Marinetraffic, който следи движението на корабите.

Благодарение на това вече е възможно да се разбере и кой точно е собственик на яхтата, която по време на строителството е била регистрирана на офшорна компания от Бахамите. Според уебсайта на „Администрацията на пристанищата на Балтийско море“ негов собственик е известно АД „Аргумент“. В Русия има три компании с това име и тази форма на собственост. Две от тях са базирани в Москва, но при тях няма следи от активни операции.

Третият, от Геленджик, е пряко свързан с така наречения проект „Дворецът на Путин“: луксозен комплекс край село Прасковеевка, близо до Геленджик, който е построен тайно за руския президент. През януари 2021 г. екипът на Алексей Навални публикува мащабно разследване на „двореца на Путин“.

„Нищо от това, което е посочено там като моя собственост, не принадлежи на мен или на мои близки роднини и никога не е принадлежало“, коментира тогава разследването самият президент.

През май 2021 г. BBC потвърди много от заключенията на Навални с документи, които са на разположение на редакцията. Това са сертификати и официални документи, изготвени от служители на московска фирма, наета да обслужва строителството на двореца и няколко свързани с него съоръжения.

По-специално, масивът съдържа сканирани документи с подписи и печати за продажбата на двореца: от стария познат на Владимир Путин от кооперация „Озеро“ Николай Шамалов до структурите на Александър Пономаренко, съсобственик на летище „Шереметиево“, който на 28 февруари 2022 г. също е включен в списъка със санкции на ЕС.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани