Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зеленски поиска ЕС да започне ускорена процедура за даване на Украйна на статут на кандидат-член

[post-views]
Зеленски поиска ЕС да започне ускорена процедура за даване на Украйна на статут на кандидат-член

Президентът Володимир Зеленски поиска ЕС да започне ускорена процедура за даване на Украйна на статут на кандидат-член на Общността. Той и председателят на Върховната Рада Руслан Стефанчук направиха обръщение пред Европейския парламент, който се събра на извънредна сесия заради агресията на Русия.

„Искаме да сме пълноправни членове на Европа. Тя ще е много по-силна с Украйна. Докажете, че вие сте с нас и няма да ни обърнете гръб“, каза президентът Зеленски в емоционално обръщение. „Никой няма да ни сломи, ние сме украинци“, заяви той и подчерта, че основният стремеж на страната му е Европа.

„Искам да чуя това и от вас, че подкрепяте украинския избор“, каза още той.

„Бих искал да разберете, че Украйна в момента защитава външната граница на света. Бог да ни пази, ако загубим битката, не се знае къде ще спре руската агресия“, посочи Зеленски и допълни:

„Замислете какво ще се случи с Европа, ако бъде възстановена ужасната руска империя. Какво ще се случи с източните страни на ЕС, в момента, в който Русия насочи към тях своите танкове. Призовавам всички да подкрепите кандидатурата за членство, да ни дадете статута на страна кандидат“.

„Няма как да има мир в Европа без Украйна“ – това пък каза председателят на Върховната Рада Руслан Стефанчук.

Председателят на Европарламента Роберта Мецола каза, че признава европейската перспектива на Украйна и ще се работи за тази цел.

„Ще доставим необходимото оръжие на Украйна, ще изключим Русия от SWIFT и ще забраним пропагандата на Кремъл“, допълни тя и каза още, че Европа ще преодолее зависимостта си от руски газ.

Преди речта си пред Европарламент Володимир Зеленски определи като „военно престъпление“ и „държавен тероризъм“ атаката срещу втория най-голям град в страната Харков.

Сателитни снимки от днес и вчера показват конвой от руска военна техника, дълъг десетки километри, да приближава към Киев. Под руска обсада е южния град Херсон, атаки има в Мариупол и други украински градове.

Русия от своя страна твърди, че Украйна умишлено разполага военна техника в жилищни райони и използва цивилното население като щит. Това заяви руският военен министър Сергей Шойгу.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в Полша, че НАТО няма да изпрати войски в Украйна. Той обвини руския президент Владимир Путин, че е „разрушил мира в Европа“.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани