Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лукашенко: Беларус няма планове да се присъединява към военната операция на Русия в Украйна

[post-views]

Беларус няма планове да се присъединява към военната операция на Русия в Украйна, заяви беларуският президент Александър Лукашенко.

Лукашенко, който е близък съюзник на Владимир Путин, отрече твърденията на Киев, че руски войски атакуват Украйна от територията на Беларус.

„Руското ръководство никога не е повдигало въпроса за нашето участие във въоръжения конфликт“, каза още той.

По-рано във вторник прокурорът на Международния наказателен съд Карим Хан пък заяви, че иска да разследва Русия за предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството, но се нуждае от одобрението на съдиите, за да започне процедурата.

От своя страна британският вицепремиер Доминик Рааб посочи, че всеки, който участва във военни престъпления в Украйна, ще бъде подведен под отговорност. По думите му, конфликтът няма да приключи, дори ако Русия успее да окупира Киев.

Днес британският премиер Борис Джонсън обсъжда с лидерите на Полша и Естония хуманитарната криза на границата с Украйна, както и европейската сигурност. Джонсън ще разговаря и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Турция призовава всички страни в украинската криза да спазват международния пакт за преминаване през турските проливи към Черно море. Това заяви министърът на отбраната Хулуси Акар. Съгласно Конвенцията от Монтрьо, Анкара има право да ограничи транзита през своите проливи по време на война, което й позволява да спре достъпа на руските военни кораби до Черно море.

Междувременно YouTube съобщи, че блокира каналите, свързани с руските медии RT и Спутник в цяла Европа, поради продължаващата ситуация в Украйна, се казва в изявление на компанията.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Избрани