Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАСА мисли за МКС без Русия

[post-views]
Откриха планета подобна на Земята на 86 светлинни години от нас

НАСА търси начин как може да управлява Международната космическа станция (МКС) без руска помощ. Това коментира АФП.

До тази ситуация се стигна след ескалацията на конфликта в Украйна, предизвикан от руската агресия.

Докато американската страна на МКС доставя енергия и поддържа живота, Русия е отговорна за задвижването и поддържането на станцията на орбита. Москва прави това, като използва закачен космически кораб „Прогрес“, за да дава на станцията тласък за поддържане на орбитата ѝ приблизително 250 мили (400 километра).

Миналата седмица обаче руският космически ръководител Дмитрий Рогозин повдигна перспективата за излизане от партньорството в отговор на санкциите на САЩ, позволявайки на 400-тонната структура да се срине на Земята. Това няма да е пряка заплаха за Русия, но за останалите страни по света такава гаранция няма, ако МКС влезе неуправляемо в околоземна орбита.

В отговор Илон Мъск предложи услугите си да замести Русия на МКС.

От друга страна последният товарен кораб на Northrop Grumman Cygnus, който пристигна на МКС на 21 февруари, беше първият, който се похвали с капацитет да „рестартира орбитата“ без руска помощ.

Кати Людерс, която ръководи програмата за космически полети на агенцията, каза пред репортери по време на разговор, че операциите на изследователската платформа протичат „номинално“ и „не получаваме никакви индикации на работно ниво, че нашите колеги не са ангажирани“.

„Като казахме, ние винаги търсим как да постигнем повече оперативна гъвкавост и нашите доставчици на товари гледат как да добавим различни възможности“, продължи тя.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани