Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

МААЕ умува как да гарантира безопасността на ядрените обекти в Украйна

[post-views]
МААЕ: Няма непосредствена опасност в атомната електроцентрала в Запорожие

Международната агенция за атомна енергия работи с „всички страни“ след нахлуването на Русия в Украйна за предоставяне на помощ, поискана от украинския ядрен регулатор, за гарантиране на безопасността на ядрените съоръжения в страната. Това съобщи на пресконференция генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси, цитиран от „Ройтерс“.

„Аз съм в контакт с всички страни, за да установя по какъв ефективен начин бихме могли да предоставим тази помощ. Тъй като тези консултации продължават, не бих могъл да ви кажа точно в какъв вид и кога ще бъде предоставена тази помощ“, поясни той и добави, че за целта в Украйна може да бъдат изпратени служители на агенцията.

На 25 февруари беше съобщено, че руските десантни войски са взели под пълен контрол територията на Чернобилската ядрена централа, след като ден по-рано край АЕЦ-а се установиха въздушно-десантни войски.

Впоследствие стана ясно, че радиационният фон около АЕЦ „Чернобил“ се е покачил над 20 пъти, което означава, че нещо е повредено.

От МААЕ заявиха, че следят с тревога ситуацията.

Стана ясно и че руските военни са заплашвали да обстрелят с гаубици Запорожката АЕЦ.

Гроси порипомни, че генералната конференция на МААЕ през 2009 г. е приела решение, според което „всяко въоръжено нападение срещу предназначени за мирни цели ядрени обекти и заплахата срещу тях представлява нарушение на принципите на Устава на ООН, международното право и устава на агенцията“.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани