Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

МВнР обяви двама руски дипломати за персона нон грата

[post-views]
МВнР: България е силно обезпокоена от неприемливата иранска атака срещу Израел

Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата и им даде 48 часа да напуснат страната. Това заяви Митко Димитров, директор на дирекция „Пресцентър“ на МВнР, по време на брифинг.

„Компетентните държавни органи уведомиха министъра на външните работи Теодора Генчовска за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност от страна на граждани на Руската федерация, ползващи се с дипломатически имунитет. Те са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическия им статут на територията на Република България“, подчерта Димитров.

В МВнР бе привикан посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова, за да й бъдат връчени две ноти. Поради невъзможност да се яви, нотите бяха връчени на Филипп Воскресенский, дипломат от руското посолството.

С първата нота се уведомява руската страна, че България обявява за персона нон грата двама дипломатически служители на руското посолство у нас. А с втората нота, че Министерството на външните работи остро протестира срещу публикации на посолството на Руската федерация в информационното пространство през последните дни с обидни квалификации и внушения спрямо Република България и нейните съюзници. „Тези послания са в пълно противоречие с многократно декларираните от самото посолство и неговото ръководство политика и отношения на уважение и сътрудничество с Република България“, заяви директорът на пресцентъра на МВнР.

Българската страна определи използваният от руското посолство език като несъвместим с дипломатическата практика и обществени норми и представляващ недвусмислена обида към Република България в качеството ѝ на страна на акредитация.

„Настояваме посолството незабавно да премахне въпросните публикации и да поднесе извинения по съответния ред“, посочи още Димитров.

Източник: МВнР

Най-ново

Избрани