Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ и ЕС разговарят за „още твърди мерки“ срещу Русия

[post-views]

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза вчера по телефона на заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, че трябва да си сътрудничат за налагането на „още твърди мерки“ на Русия в отговор на нахлуването ѝ в Украйна, предаде Ройтерс.

В съобщение на финансовото ведомство на САЩ се казва, че Йелън е потвърдила подкрепата на Вашингтон за украинския суверенитет и работи с партньорите си, така че „Русия да понесе своята отговорност“.

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас и управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева обявиха в общо изявление, че двете институции координират действията си за осигуряване на финансова и политическа подкрепа за Украйна. Те казаха, че следващата седмица управителният съвет на МВФ ще обсъди искането на Киев, а управителният съвет на Световната банка ще решава тази седмица за отпускането на Украйна на пакет от най-малко 350 млн. долара. Отделно 200 млн. долара от Световната банка ще бъдат определени за украинската здравна и образователна система.

Банката и фондът имат готовност да окажат значителна помощ на съседните на Украйна държави, засегнати от войната и заради пристигналите на тяхна територия бежанци, се казва още в общото изявление.

След среща финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-7, посветена на Украйна, Джанет Йелън съобщи вчера, че Седморката ще създаде специална група, която ще се съсредоточи върху замразяването и конфискуването на активи на членове на руския елит.

Източник: bta.bg

Избрани