Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тайванският президент дарява месечна заплата за хуманитарното подпомагане на Украйна

[post-views]
Президентката на Тайван Цай Ингвен посети база на военноморските сили

Тайванският президент Цай Ингвен съобщи, че тя, вицепрезидентът Уилям Лай и премиерът Су Чжънчан ще дарят месечната си заплата за подпомагане на хуманитарните усилия в подкрепа на Украйна, предаде Ройтерс.

Цай, чието правителство тази седмица изпрати първа пратка хуманитарна помощ за Украйна – 27 тона медицински стоки, заяви на заседание на управляващата Демократическа прогресивна партия, че решимостта на украинския народ е трогнала света и тайванския народ.

Силите на глобалната демокрация, подкрепящи Украйна, се увеличават все повече, каза Цай. „Като член на глобалната демократична общност Тайван не прави изключение и затова ние напълно подкрепяме Украйна.“

Външното министерство ще съобщи подробности за специална банкова сметка за хуманитарни дарения за Украйна, в която по думите на Цай тя, Лай и Су ще дарят месечната си заплата.

Запознати заявиха пред Ройтерс, че месечното възнаграждение на тайванския президент е около 400 000 тайвански долара (14 250 щатски долара).

Тайванското външно министерство заяви, че отделно от това е поискало от фактическото си посолство във Варшава, както и от полското правителство и неправителствени организации да съдействат при разпределянето на средствата в помощ на украинските бежанци.

В Тайван войната в Украйна предизвика масова съпричастност с украинския народ, заради заплахата от огромния си съсед Китай, пред която островът твърди, че ежедневно е изправен, отбелязва Ройтерс. Пекин възприема Тайван като своя територия и засили военния си натиск при предявяването на тези си претенции.

Миналата седмица Тайпе обяви, че се присъединява към западните санкции срещу Русия, макар че поначало равнищата на търговия с нея са минимални.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани