Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Японци искат да се бият за Украйна

[post-views]

Сред доброволците са бивши военнослужещи от японската армия и ветерани от френския Чуждестранен легион

Десетки хора в пацифистка Япония се записват като доброволци, за да се бият за Украйна, предаде Ройтерс.

Към вчерашния ден за доброволци са се записали 70 души – включително 50 бивши военнослужещи от японската армия и двама ветерани от Френския чуждестранен легион, съобщи вестник „Майничи шимбун“, като се позова на токийска компания, която се занимава с набирането им. 

Говорител на украинското посолство в Токио призна, че с дипломатическата мисия са се свързали хора, желаещи да се бият за Украйна, но отказа да даде повече подробности.

В публикация от понеделник в социалните мрежи посолството благодари на японците за многото запитвания за записване като доброволци, но направи уговорката, че всички кандидати трябва да притежават опит от японската армия или да сa преминали специално обучение.

В ново съобщение от днес, поместено в Twitter, украинската дипломатическа мисия заяви, че се търсят доброволци с опит в медицината, информационните технологии, комуникациите или борбата с пожари. От публикацията не става ясно дали обявените места за доброволци предполагат работа от разстояние или изискват да се замине за Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски призова да бъде сформиран чуждестранен легион от доброволци.

Япония каза на гражданите си да не пътуват до Украйна при никакви обстоятелства, предупреждение, което днес повтори главният секретар на японското правителство Хирокадзу Мацуно, който заяви, че знае за съобщенията за доброволците.

Токио обяви днес, че временно затваря посолството си в Киев заради все по-опасната според него обстановка в украинската столица. 

Миналата седмица стотици протестираха в Токио срещу руското нахлуване, а украинското посолство обяви, че е събрало 17 милиона долара от дарения от около 60 000 души в Япония, след като помести в интернет призив за помощ.

Източник: NOVA

Най-ново

Избрани