Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бежанската вълна в Европа: ООН предупреждава за безпрецедентна криза

[post-views]
Бежанската вълна в Европа: ООН предупреждава за безпрецедентна криза

За шест дни на руска инвазия, повече от 660 000 души напуснаха Украйна в търсене на убежище. Полша продължава да бъде първата изходна точка. За последната седмица на българска територия са влезли около 7000 бежанци през границата ни с Румъния.

Според Организацията на обединените нации повече от 660 000 души вече са напусналите Украйна, предимно жени, деца и възрастни хора. В създалия се хаос някои осъждат, че се дава приоритет на украински граждани, в ущърб на неевропейски жители, които искат да напуснат страната. Полша, която е първата изходна врата за бежанците отрича всякакъв вид дискриминация, като подчертава, че досега е приела 300 000 души от 125 националности. В Румъния от началото на войната досега са преминали границата над 100 000 души от Украйна. Млада египетска студентка е преминала границата със северната ни съседка и описва какво е оставила след себе си.

,,Имаше бомби всеки ден. Транспортът спря, супермаркетите са празни, банкоматите не дават пари. Хората се опитват да напуснат града, но влаковете са пълни, има само един влак на ден за толкова много хора.“

Организацията на обединените нации отправи призив за спешен пакет за хуманитарна помощ на стойност 1,7 милиарда долара и предупреди за безпрецедентна криза, която може да генерира повече от 4 милиона разселени лица.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани