Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Макрон заяви, че Путин сам е избрал войната в Украйна

[post-views]
Макрон ще помага на Зеленски с тежко въоръжение

Френският президент Еманюел Макрон в сряда осъди „лъжите“, разпространявани от руското правителство за оправдание на войната в Украйна, но каза, че ще остане в контакт с президента на Русия Владимир Путин, за да се опита да постигне спиране на огъня, съобщи Ройтерс.

Макрон, който поведе европейските усилия за предотвратяване на войната, като посети Путин в Москва миналия месец и се опита да посредничи между него и украинския президент Володимир Зеленски, директно постави отговорността за военните действия върху Кремъл.

„Като се отметна от международните си ангажименти един по един, сам президентът Путин избра войната“, каза Макрон в обръщение към френския народ.

„Тази война не е конфликт между Запада и Русия, както на някои им се иска да вярваме. Няма база на НАТО в Украйна. Това са лъжи. Русия не е обект на агресия, а е агресорът. Тази война не е битка срещу нацизма (…) това е лъжа“, допълни Макрон.

Той изтъкна, че инвазията на Русия в Украйна е подчертала необходимостта отбранителната стратегия на Европа да навлезе в нова фаза. Макрон обяви, че Франция засилва инвестициите си в отбранителния сектор, но не даде повече подробности по въпроса.

Френският президент каза още, че икономиката на Франция ще бъде засегната от последствията на руската инвазия в Украйна и че правителството му ще работи да защити домакинствата от натиска, включително от повишаването на цените.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани