Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руски военни са по улиците на украинския град Херсон, съобщи кметът на града

[post-views]

Кметът на южния украински град Херсон Игор Колихаев съобщи в сряда, че руски военни сили са по улиците на града и са проникнали със сила в сградата на градския съвет, съобщи Ройтерс.

По-рано през деня украинското правителство отрече съобщенията, че Херсон е паднал в руски ръце. Това е първият значителен град, който попада в ръцете на руските сили след началото на инвазията миналата седмица.

Колихаев призова руските войници да не стрелят по цивилни и публично отправи апел към гражданите да излизат на улицата само през деня и то самостоятелно или на групи до двама души. Кметът заяви, че в града няма украински военни части.

Превземането на Херсон беше обявено и от говорителя на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, съобщи Асошиейтед прес. Той каза, че гражданската инфраструктура, основните услуги и транспортът функционират, както обикновено, и няма недостиг на храна и основни стоки.

По-рано в сряда службата на ООН за човешките права съобщи, че до полунощ на 1 март във войната в Украйна са потвърдени 227 цивилни жертви и 525 ранени, предаде Ройтерс. Повечето от цивилните жертви са резултат от артилерийски и ракетен обстрел и въздушни удари. Според службата действителният брой на цивилните жертви е „значително по-висок“, особено в контролираната от правителството на Украйна територия през последните няколко дни, поради забавянето на информацията от зоните на интензивни бойни действия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Избрани