Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

До 140 воини тръгват за операция „Алтеа”

[post-views]

До 140 български военнослужещи от междинния регионален резерв  в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа” с необходимите въоръжение и техника ще бъдат развърнати в Босна и Херцеговина заедно с военни формирования от Австрия, Румъния и Словакия. Контингентите с обща численост около 500 военнослужещи от междинния резерв ще бъдат развърнати в Босна и Херцеговина, за да усилят вече намиращите се в страната международни сили (EUFOR), съобщиха от МО.

Развръщането на този контингент от междинния резерв на EUFOR е превантивна мярка за усилване на стабилността в Босна и Херцеговина чрез разполагането на достатъчен брой подготвени сили на територията на страната в подкрепа на усилията на нейното правителство за поддържане на безопасна и сигурна среда и за демонстриране на решимостта на Европейския съюз за запазване на стабилността в Босна и Херцеговина.

Силите на EUFOR са разположени в Босна и Херцеговина от 2004 г. и се състоят от общо 3500 военнослужещи, 600 от които са развърнати в страната и в момента. С контингентите от Австрия, България, Румъния и Словакия, които предстои да бъдат предислоцирани в страната, общата численост на EUFOR ще достигне 1100 души.

В периода 1–3 март от военните формирования в Пловдив, Бургас и Карлово по републиканската пътна инфраструктура се извърши придвижване на личен състав и техника от състава на контингента към Плевен, след което контингентът ще се отправи към база „Бутмир” в Сараево, Босна и Херцеговина.

Най-ново

Единична публикация

Избрани