Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Драгомир Заков: Бъдете откровени, поставяйте проблемите!

[post-views]
Драгомир Заков: Бъдете откровени, поставяйте проблемите!

Министърът на отбраната обеща абсолютна подкрепа за Българската армия

Бъдете искрени, откровени, честни, поставяйте проблемите! С тези думи новият министър на отбраната Драгомир Заков се обърна към присъстващите в зала „Тържествена” в Министерството на отбраната (МО) по време на срещата си с ръководството на Щаба на отбраната, висшия офицерски състав на Българската армия и директори на дирекции в Министерството.

По-рано през деня той бе избран от парламента за министър на отбраната. Кандидатурата му дори събра конституционно мнозинство, като 181 народни представители гласуваха „за”. В сградата на МО Драгомир Заков прие поста министър на отбраната от предходника си Стефан Янев, който му подари икона на Св. Георги Победоносец. След това на церемонията в зала „Тържествена” Заков се обърна към присъстващите: „За мен е огромна чест, с много от вас се познаваме, дори може би с мнозинството. Изпитвам изключително уважение към тази сграда, към всички, които работят в нея, към всички военнослужещи и извън тази сграда – в България и извън България”.

Заков посочи, че през последните 6 години е работил с много от присъстващите в залата и се е убедил в изключителния професионализъм на българските военнослужещи. „Като посланик в НАТО – там, откъдето идвам, мога най-отговорно да кажа, че без военната експертиза в делегацията и тук в столицата аз нямаше да си свърша работата по никакъв начин. Абсолютно невъзможно е България да бъде активен, достоен член в НАТО, също и в Европейския съюз, ако я няма тази синергия с българските военнослужещи”, категоричен беше министърът на отбраната.

Това, което можете да очаквате от мен в периода, в който ще бъда в тази сграда, е да имам изключително уважение към вас, да разчитам на вашата експертиза, знания и опит, които, особено в този момент, са жизненоважни, не само за България, но и за цяла Европа, за НАТО и за нашите съюзници, заяви Драгомир Заков. Той напомни, че България е част от НАТО и Европейския съюз и всичко, което прави страната ни, има изключително силен ефект върху регионалната сигурност, европейската сигурност и най-вече върху националната сигурност.

„Ще се видя с всеки от вас. Това, към което пледирам, е: Бъдете откровени с мен. Така съм работил през всичките години досега. Една от причините постоянната делегация в НАТО да работи толкова добре, беше откровеният, честен, искрен диалог с българските военнослужещи”, заяви министърът на отбраната. Той сподели, че работи с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов от 2016 г. „Многократно съм се опирал на неговите опит, знания и съвети. И в нито един момент не ме е подвел. Така че – благодаря! Сигурен съм, че ще продължим така да работим и по-нататък и с всеки един от вас”, каза министър Заков.

Но отново ще подчертая – бъдете искрени, откровени, честни, поставяйте проблемите, допълни той. И обеща при първа възможност да обиколи възможно най-много структури от системата на отбраната. „Това за мен ще е особено важно – да мога да се запозная на място с проблемите, които не бива да крием. Не ги крийте от мен! За да мога да помогна, трябва да ги знам. Ако не ги знам, няма да мога да помогна”, аргументира се министърът на отбраната. „Много е важно за мен да се запозная с проблемите на място, почти съм напълно наясно с недостига, с недофинансирането, с недокомплекта, с всички проблеми, които имаме. В мое лице ще имате единствено защитник и абсолютна подкрепа за това Българската армия да бъде на нивото, на което трябва да бъде, за да може да защитава суверенитета и териториалната цялост на Република България”, изтъкна министърът на отбраната.

„За мен няма да има друга цел. Благодаря ви и се надявам в края на моя мандат като министър да си стиснем ръцете и да кажем: Свършихме наистина много работа и от нея има резултат. Благодаря!”, каза Драгомир Заков, а думите му бяха изпратени с аплодисменти от присъстващите в зала „Тържествена”.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани