Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иран е увеличил още повече ядрените си запаси, предупреди МААЕ

[post-views]

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи вчера, че Иран е увеличил още повече запасите си от високообогатен уран, в нарушение на споразумението със световните сили, сключено през 2015 г., предаде Асошиейтед прес.

Според поверителен доклад на МААЕ, изпратен вчера до страните членки, Иран разполага с 33,2 кг уран, обогатен до 60 на сто – повишение с 15,5 кг от ноември.

Подобен високообогатен уран може бъде пречистен, за да се използва в атомни оръжия. Точно затова световните сили се опитваха да ограничат ядрената програма на Техеран, отбелязва АП. Организацията уточнява, че вследствие на наложените от Иран ограничения върху работата на инспекторите, все още не може да провери запасите на страната от уран.

От ноември насам високопоставени дипломати от Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия се срещат с ирански представители във Виена, за да обсъдят връщането на Техеран към спазване на сключеното през 2015 г. ядрено споразумение. Иран спря да спазва условията на споразумението, след като през 2018 г. САЩ го напуснаха едностранно и наложиха повторно санкции.

Източник: bta.bg

Най-ново

Избрани