Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подкрепа за Украйна от ЕС

[post-views]
Заместник-министърът на отбраната Александър Петков участва в извънредната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС

Извънредна среща на министрите на отбраната на държавите – членки на ЕС, се проведе на 28 февруари във видеоконферентен формат. Тя бе ръководена от върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, съобщиха от МО.

Министрите обсъдиха необходимостта от предприемане на незабавни действия за изпълнение на решенията на Съвета на ЕС от 27 февруари по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира. Те информираха за решенията на своите правителства за оказване на конкретна подкрепа на украинските въоръжени сили чрез доставяне на хуманитарна помощ, медицинско оборудване, логистика, въоръжения и техника. От българска страна в срещата участва заместник-министърът на отбраната Александър Петков. Той изрази подкрепа за Украйна и информира за намеренията на страната ни за оказване на хуманитарна и военно-логистична помощ, както и за принос по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира. Призова за по-активна роля на ЕС и използване на уникалния инструментариум на Съюза за възстановяването на мира в Европа.

Най-ново

Единична публикация

Избрани