Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първо заседание на съда в Хага по обвиненията на Украйна срещу Русия за военни престъпления

[post-views]

Първо заседание на Международния наказателен съд в Хага по обвиненията срещу Русия за военни престъпления и престъпленията срещу човечеството. Според Киев Москва е използвала фалшив претекст, за да оправдае агресията си срещу Украйна. Преди да започне инвазията руският президент Владимир Путин, обвини властите в Киев, че извършват геноцид срещу рускоговорорящото население в страната.

Руската страна бойкотира започналия процес и не се яви със свои представители в Хага.

При представяне на аргументите си пред трибунала украинският пратеник Антон Кориневич беше категоричен, че страната е станала жертва на агресия провокирана от лъжата на руския президент Владимир Путин за геноцид.

Липсата на руски представители в съдебната залата беше отчетено и от магистратите, които посочиха, че Москва ще има право да изложи своите аргументи по казуса във вторник.

Дали изслушването ще продължи обаче за сега не е ясно, след като от руското посолство в Хага отказаха коментар.

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е на посещение в държавите по източния фланг на НАТО в Европа заяви, че вече има достатъчно доказателства, за това, че руската армия умишлено обстрелва жилищни райони, включително и болници, които могат да се разглеждат като военни престъпления.

Руското военно командване категорично отхвърли твърденията, и отправи контра обвинения, като заяви, че по време на операцията е открила доказателства, че САЩ финансират военна биологична програма в Украйна.

В същото време МААЕ открито заяви, че следи с притеснение ситуацията в украинската атомна централа „Запорожка“, след като обвини руското военно командване, че отказва достъп на персонала, с което нарушава правилата за безопасност.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани