Информационен център на Министерство на oтбраната

Долната камара на US Конгреса одобри близо 14 млрд. долара помощ за Украйна

Долната камара на US Конгреса одобри близо 14 млрд. долара помощ за Украйна

Камарата на представителите на САЩ в сряда прие законопроект, който ще финансира правителството до септември и ще изпрати близо 14 милиарда долара помощ на Украйна.

Конгресът трябва да приеме законопроект за разходите до петък, за да предотврати спиране работата на правителството и да даде на Сената достатъчно време да гласува по него.

Демократите и републиканците трябваше да разрешат споровете за това колко да увеличат разходите за вътрешни програми и  за военни разходи – дебат, свързан  с конфликта Украйна- Русия.

Снощи Камарата одобри разходния пакет на две части, разделени между финансиране на отбраната и финансиране, несвързано с отбраната. В първия пакет са включени и 13,6 милиарда долара помощ за Украйна, помощ за разселени украинци, оборудване за военните в страната и разполагане на американски войски в съседни държави.

Сметката от 1,5 трилиона долара включва 782 милиарда долара разходи за отбрана и 730 милиарда долара за програми, които не са свързани с отбраната. Много демократи и шепа републиканци отдавна се опитват да овладеят военното финансиране, тъй като САЩ отделят най-много средства за отбрана в света, но лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл, подкрепя законопроекта за финансиране и каза, че ще призове групата си да гласува за него. Администрацията на Байдън също подкрепя плана.

Източник: БНР

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top