Информационен център на Министерство на oтбраната

Русия напуска Съвета на Европа

Лидерите на държавите, членуващи в Съвета на Европа, потвърдиха непоколебимата си подкрепа за Украйна

Руската федерация вече няма да участва в Съвета на Европа, тъй като “неприятелските към Русия страни от ЕС и НАТО продължават линията на унищожаване на организацията и общото хуманитарно и правно пространство в Европа”, пише в изявление на руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Както отбелязват в руското дипломатическо ведомство, държавите от ЕС и НАТО, “неприятелски настроени към Русия, злоупотребявайки с абсолютното си мнозинство в Комитета на министрите на Съвета на Европа (КМСЕ), продължават “линията на унищожаване на Съвета на Европа и общото хуманитарно-правното пространство в Европа”.

“Русия няма да участва в трансформацията от страна на НАТО и послушно след тях от ЕС на най-старата европейска организация в поредната платформа за заклинания за западното превъзходство и нарцисизъм. Нека се наслаждават на общуването помежду си, без Русия”, казаха от Министерството.

Руското външно министерство подчерта, че ходът на събитията “става необратим”. “Русия не възнамерява да се примири с тези подривни действия, извършвани от колективния Запад в съответствие с налагането на “основан на правила ред”, който да замени международното право, потъпкано от Съединените щати и техните сателити”, се казва в документа.

От това изявление обаче не става ясно до каква степен Русия ще се дистанцира от Съвета, дали само няма да присъства на заседанията или изобщо ще прекрати членството си в организацията.

Припомняме, че Съветът на Европа спря правата на представителство на Русия на 25 февруари в отговор на инвазията в Украйна, която започна един ден преди това.

В сряда представители на Съвета на Европа заявиха, че “осъждат по възможно най-строг начин непредизвиканата агресия на Руската федерация срещу Украйна, неоправдана военна атака на една държава-членка на Съвета на Европа срещу друга държава-членка. Ние потвърждаваме нашата непоколебима подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници”.

Изявлението на италианския министър на външните работи и международното сътрудничество и председателя на Комитета на министрите на Съвета на Европа Луиджи Ди Майо, председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Тини Кокс и генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич също призовава “Русия да се въздържа от военни атаки срещу цивилни лица и граждански обекти”.

Съветът на Европа е една от най-старите европейски междуправителствени организации. Тя е основана след Втората световна война, за да “насърчава правата на човека чрез международни конвенции” и да се застъпва за демокрация и върховенство на закона. Тя обединява 47 държави-членки, включително Русия.

Както пише британският вестник “Индипендънт” правата на глас на Русия преди това са били временно прекратени през 2014 г. заради анексирането на Крим. Русия отговори, като спря да плаща членския си внос. Американският вестник “Политико” припомня, че правата на глас на Русия са възстановени през 2019 г.

Източник: news.bg   

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top