Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Долната камара на US Конгреса одобри близо 14 млрд. долара помощ за Украйна

[post-views]
Долната камара на US Конгреса одобри близо 14 млрд. долара помощ за Украйна

Камарата на представителите на САЩ в сряда прие законопроект, който ще финансира правителството до септември и ще изпрати близо 14 милиарда долара помощ на Украйна.

Конгресът трябва да приеме законопроект за разходите до петък, за да предотврати спиране работата на правителството и да даде на Сената достатъчно време да гласува по него.

Демократите и републиканците трябваше да разрешат споровете за това колко да увеличат разходите за вътрешни програми и  за военни разходи – дебат, свързан  с конфликта Украйна- Русия.

Снощи Камарата одобри разходния пакет на две части, разделени между финансиране на отбраната и финансиране, несвързано с отбраната. В първия пакет са включени и 13,6 милиарда долара помощ за Украйна, помощ за разселени украинци, оборудване за военните в страната и разполагане на американски войски в съседни държави.

Сметката от 1,5 трилиона долара включва 782 милиарда долара разходи за отбрана и 730 милиарда долара за програми, които не са свързани с отбраната. Много демократи и шепа републиканци отдавна се опитват да овладеят военното финансиране, тъй като САЩ отделят най-много средства за отбрана в света, но лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл, подкрепя законопроекта за финансиране и каза, че ще призове групата си да гласува за него. Администрацията на Байдън също подкрепя плана.

Източник: БНР

Най-ново

Единична публикация

Избрани