Информационен център на Министерство на oтбраната

Лукашенко: Украйна щеше да атакува Донбас и Беларус, ако я нямаше руската военна операция

Лукашенко обяви, че е обсъдил с Путин "планове за атака" на Запада срещу Русия

Ако Русия не беше започнала военната операция в Украйна, украинската армия щеше да атакува не само Донбас, но и Беларус. Това каза беларуският лидер Александър Лукашенко на среща в Кремъл с руския президент Владимир Путин.

“И ако 6 часа преди операцията не беше нанесен превантивен удар по позициите, то те щяха да атакуват нашите войски, на Русия и Беларус, които бяха на учение. Не ние започнахме тази война! Съвестта ни е чиста!”, посочи Лукашенко.

В началото на срещата Владимир Путин съобщи, че в преговорите с украинската страна се наблюдава известен напредък, но не разкри повече подробности.

И той, и Александър Лукашенко бяха единодушни, че икономиките на Русия и Беларус ще издържат на западните санкции.Те видяха в новите западни санкции възможности за укрепване на суверенитета.

Владимир Путин заяви, че винаги са се правили опити за възпиране на развитието на Русия и Беларус и допълни:

“Сега мащабът е по-голям. Това е очевидно. Убеден съм, че ще преминем през тези трудности и напротив – ще придобием повече компетенции и повече възможности да се чувстваме независими и самостоятелни”.

На днешното заседание на Съвета за сигурност на Руската федерация по-рано през деня Путин се съгласи с предложение на военния министър Сергей Шойгу в Украйна да бъдат изпратени доброволци.По думите на Шойгу повече от 16 000 души са изявили желание да се включат в освободителното движение в Донбас. Според Путин “западните спонсори на Украйна вече изпращат наемници в зоната на бойните действия, правят го открито, пренебрегвайки всички норми на международното право”.

При това положение, смята Путин, трябва да се помогне на хората, които искат доброволно, без пари, да подкрепят жителите на Донбас.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков поясни пред журналисти, че става дума за хора от Сирия и Близкия изток, а не за руски граждани.

Източник: bnr.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top