Информационен център на Министерство на oтбраната

16-и ден от инвазията в Украйна: Руските сили напредват към Киев

16-и ден от инвазията в Украйна: Руските сили напредват към Киев

16-и ден от инвазията в Украйна: Руските сили напредват към Киев
Евакуация на жители на Ирпин, град в района на Киев, 10 март 2022 г.

Руските сили са се приближиха с 5 км по-близо до Киев през последните 24 часа, заяви висш представител на Пентагона.

Международният комитет на Червения кръст предупреждава, че запасите от храна и вода в обсадения Мариупол са опасно намалели.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отговори на твърденията на Русия, че Украйна разработва химически или биологични оръжия на своя територия с помощта на САЩ.

Сателитни снимки на руски конвой близо до Киев показват, че силите на Русия се преразпределят в близките райони, което потенциално сигнализира за подновяване на натиска към украинската столица.

Тази сутрин беше съобщено за взривове в градове от противоположните страни Украйна. Местни медии съобщават за експлозии в Луцк на северозапад, както и в Днипро – вътрешен град, разположен на река Днепър и основна крепост в централната част на Източна Украйна.

Три са въздушните удари нанесени рано тази сутрин в Днипро, предаде Ройтерс. По данни на държавните служби за Спешна помощ има един убит и един ранен човек. Ударите са били в райони близо до детска градина и жилищен блок.

В град Луцк ударът е бил насочен към летище, съобщава BBC, позовайки се на информация от местни жители в района, която беше потвърдена и от кмета на града.

Има също сведения, че е била ударена и фабрика в града, където могат да бъдат ремонтирани двигатели на определени изтребители.

Нито един от тези градове досега не е бил подлаган на директен обстрел, отбелязват медиите и уточняват, че сирените за въздушно нападение са прозвучали в няколко града в Украйна преди експлозиите.

Руските военни са обстрелвали Института по физика и технологии в Харков, в който има експериментален ядрен реактор.

Според съобщение в Туитър на украинския парламент боевете в района не спират. Руските части са изгонени от град Николаев и продължават да бъдат изтласквани от града, съобщи ръководителят на областната администрация Виталий Ким.

В поредното си видеообръщение тази нощ украинският президент Зеленски съобщи, че украинските власти са успели да евакуират почти 40 хиляди души през вчерашния ден от редица градове на страната. По думите му успешно са били доставени и хуманитарни помощи – стотици тонове продукти и медикаменти. Зеленски също така определи появилите се в руски медии съобщения за разработка на оръжия за масово поразяване в Украйна като фалшиви новини.

„Обвиняват нас, че уж разработваме биологично оръжие и готвим химическа атака, това ме тревожи, тъй като ние многократно сме се убеждавали – ако искаш да знаеш какви са плановете на Русия, виж в какво тя обвинява другите“.

Очаква се Съветът за сигурност на ООН да проведе извънредно заседание днес по искане на Русия, за да обсъди твърдението на Москва, че САЩ финансират разработването на биологични оръжия в Украйна. Според западните страни Русия е изфабрикувала тези обвинения, за да оправдае собствената си бъдеща употреба на биологични и химически оръжия в Украйна.

По-рано генералният секретар на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси заяви, че Москва и Киев са готови да работят с организацията, за да гарантират ядрената сигурност. Агенцията изрази загриженост за ситуацията след като стана ясно, че руски военни са завзели най-голямата атомна електроцентрала в Европа – Запорожие  – както и централата в Чернобил.

Вчера мирните преговори между външните министри на Украйна и Русия в Турция приключиха без напредък за прекратяване на огъня. По-късно Русия обяви, че от днес ежедневно ще открива хуманитарни коридори, водещи към нейна територия от обсадените украински градове. Допускат се и коридори към Централна и Западна Украйна, но при съгласуване с украинските власти.

Източник: bnr.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top