Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Олаф Щолц: Разходите за отбрана трябва да нараснат в целия Европейски съюз

[post-views]
Германски политици оказват натиск върху Шолц да достави на Украйна ракети „Таурус“

Разходите за отбрана трябва да нараснат в целия Европейски съюз. Това заяви след заседанието на Европейския съвет германския канцлер Олаф Шолц, чиято страна вече обяви планове за сериозно увеличение на военния си бюджет в светлината на войната в Украйна

„Започваме да се справяме с последствията от всичко това върху нашето бъдеще. Затова имахме дълъг разговор относно отбраната и сигурността и в тази връзка се съгласихме, че трябва да направи повече заедно, за да осигурим сигурност на Европа, включително всички да похарчим повече средства за отбрана, отколкото в миналото“, заяви Олаф Шолц и допълни, че очаква страните от Европейския съюз да удвоят отбранителната помощ за Украйна.

Европейските страни трябва да свържат изцяло газопреносните и електрическите мрежи, за да могат да си помагат в кризисни ситуации, отбеляза Шолц по отношение на зависимостта от руския природен газ.

„Решения, като това, което Германия ще вземе за разкриване на нови терминали за втечнен газ, ще бъдат предприети и другаде. Ще свържем нашите газопреносни и електрически мрежи в Европа. Ще увеличим капацитети си, така че да си помогнем и ще развием други възможности за внос“, посочи германския канцлер след днешното заседание на Европейския съвет в Париж.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани