Информационен център на Министерство на oтбраната

Руснаците искат да инсценират референдум, за да създадат независима република в Херсон

Рустем Умеров

Руснаците искат да инсценират референдум, за да създадат независима република в Херсон, град, който се намира близо до Крим, върху който те поеха контрол на 3 март. Това твърдят няколко украински представители, предаде Франс прес.

“След сценария от 2014 г. руснаците се опитват отчаяно да организират фалшив референдум, за създаването на една фалшива народна република Херсон”, написа в Туитър дипломат номер едно на Украйна Дмитро Кулеба.

“Предвид факта, че няма никаква народна подкрепа, това ще бъде постановка”, прогнозира той и призова да се наложат строги санкции срещу Русия, ако подобно нещо се случи. “Херсон ще бъде винаги в Украйна”, допълни той.

“Понастоящем нашествениците звънят на членовете на областния съвет, за да им предлагат да сътрудничат и да създадат независима република”, заяви в Телеграм украинската парламентарна представителка за човешките права Людмила Денисова.

Херсон е първият голям град, който руските сили превзеха след инвазията в Украйна, започнала на 24 февруари.

Украинският президент Володимир Зеленски призова украинските области, в това число и Херсон, да не повтарят опита на Доецк и Луганск, предаде Асошиейтед прес.

“Окупаторите на територията на Херсонска област се опитват да повторят тъжния опит от създаването на псевдорепублики. Те шантажират местните лидери, упражняват натиск над депутатите и търсят някого, когото да подкупят”, заяви Зеленски. Той съобщи, че членове на общинския съвет на Херсон са отхвърлили планове за нова “псевдорепублика”.

“Украйна ще устои на този тест. Ние имаме нужда от време и сила, за да разбием военната машина, която навлезе в нашата земя”, заяви Зеленски.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top