Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

150 датски войници пристигнаха в Естония като част от подсилване на източният фланг на НАТО

[post-views]
Одобрен е проект на меморандум за разбирателство относно изграждането на Щаб на регионално компонентно командване на специални операции (HQR-SOCC)

Заради конфликтът в Украйна НАТО продължава да подсилва силите си за предно присъствие по източната си граница. През деня над 150 военнослужещи от Дания, с военна техника и оборудване, пристигнаха във военната база Тапа, в Естония. Подкрепленията са част от солидарността на съюзниците в Алианса и поредния сигнал към Русия, че пактът е твърдо решен да гарантира сигурността на страните си членки.

С непосредствена си близост до Русия балтийските държави, сред които и Естония, не крият притесненията, че могат да се окажат следващите цели на руския президент Владимир Путин. Естония, като страна-членка на НАТО и ЕС, от няколко години е дом на създадените през 2014г сили за подсилено предно присъствие на Алианса в Източна Европа, което включва разполагането на многонационална батальонна бойна бригада, в която влизат военнослужещи от Великобритания и Франция.

Саймън Уорт – командир от силите на НАТО:

„Това е демонстрация за нашия ангажимент към НАТО и Естония за тяхната сигурност. Готови сме да възпрем всеки агресор от намеса в сигурността на НАТО. Имам страхотен екип, който е част от други екипи на НАТО, които са посветени на нашата безопасност.“

Присъствието на чуждестранните сили, като част от солидарността на страните-членки в НАТО, изглежда се отразява на духа на съюзническите сили, независимо, че руската граница е едва на 160 км. Освен в рамките на Алианса, Естония, наред с другите две балтийски страни Латвия и Литва, както и скандинавските и северни си съседи, като Дания, Норвегия, Швеция и Финландия, се събират в Лондон, по кана на британския премиер за създаването на обща военна коалиция, която да играе ролята на възпираща сила, при евентуална външна заплаха, каквато в момента идва от Русия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани