Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

3-та авиобаза на 71 години

[post-views]
3-та авиобаза на 71 години

Дежурството по Air Policing се носи от 29 март 2004 г., от  първия ден, в който беше обявено, че България е пълноправен член на Алианса

3-та авиобаза на 71 години

На 17 март 3-та авиационна база „Граф Игнатиево” навърши 71 години от своето създаване. Това е повод да припомним, че тя носи бойно дежурство по Air Policing от 29 март 2004 г., от  първия ден, в който беше обявено, че България е пълноправен член на Алианса. За да се стигне до този момент, трябваше предварително да се създаде необходимата организация, да се подготвят военнослужещите и техниката, както и да се усвоят процедурите. В това отношение авиобаза „Граф Игнатиево”  бе първата у нас, която веднага бе включена в системата на НАТО за противовъздушна отбрана.

Решенията за 

                       гарантиране на сигурността

на съюзниците в Източна Европа бяха взети от държавните и правителствените ръководители на страните членки на срещата на най-високо равнище на НАТО в Уелс през 2014 г. и във Варшава през 2016 г. Едно от тези решения е усилването на мисията по охрана на въздушното пространство на страните членки от Източния фланг със съюзнически сили на ротационен принцип.

През септември 2016 г. бяха извършени съвместни мисии по охрана на въздушното пространство на страната ни с участието на самолети МиГ-29 от българските ВВС и самолети F-15 от ВВС на САЩ. Дежурството бе в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана.

На 14 юли 2017 г. в авиобаза „Граф Игнатиево” се състоя церемония по сертифицирането на мисията по охрана

на въздушното ни пространство с Военновъздушните сили на Италия, извършено от Центъра на НАТО за съвместни военновъздушни операции в Торехон, Испания (CAOC Torrejón). И от 15 юли до 15 октомври 2017 г. български и италиански изтребители изпълняваха

                           съвместни задачи

съгласно решение № 339 на Министерския съвет от 23 юни 2017 г. Мисията бе в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните членки по източния фланг на НАТО и се изпълняваше по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS).

През тази година от 17 февруари до 31 март съвместни задачи по усилена охрана на въздушното ни пространство (Air Policing) изпълняват военнослужещи от 3-та авиационна база „Граф Игнатиево” с изтребители МиГ-29 и 130 техни колеги от ВВС на Кралство Испания с 4 самолета Eurofighter EF-2000 Typhoon II. Това бе съгласно решение на Министерския съвет от 24 януари 2022 г. По време на ритуала в 3-та авиобаза по даването на сертификат на испанските военнослужещи приветствие към участниците в мисията произнесе началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. В него той подчерта, че още от март 2004 г. Република България изпълнява успешно всички поставени задачи в съответствие с Постоянно действащия план за ПВО и ПРО на НАТО, регламентиращ дейностите на съюзните държави в мирно време, по време на криза и при военен конфликт. Също така адмирал Емил Ефтимов сподели мнението си, че предвид честотата на предизвикателствата в международното въздушно пространство над Черно море е почти сигурно, че испанските пилоти, носещи дежурство, ще придобият ценен реален опит в прехващането им. Пред журналисти началникът на отбраната  каза, че на тази мисия ние пестим ресурс, защото, за да се застъпи в дежурството по Air Policing, летците трябва да имат определен нальот. Така че помощта от колегите е много навременна.

А заместник-командирът на Обединения център за въздушни операции на НАТО в Торехон бригаден генерал Атанасиос Сектос заяви: „Мисията на НАТО Air Policing е част от принципа за колективна отбрана като

                     основен стълб на Алианса

Тя демонстрира спойката на съюзническите сили да защитават и да възпират всяка потенциална заплаха. Тя осигурява безопасността и сигурността на въздушното пространство на териториите на държавите членки чрез използване на системата за командване и управление, въздушните системи за разузнаване и контрол, както и чрез носенето на бойно дежурство, осъществявано във всяка съюзническа военновъздушна база”.

Как е създадена 3-та авиобаза? В началото на 1951 г. на летище „Граф Игнатиево” са пребазирани три изтребителни авиополка (ИАП), създадени след реорганизацията на 6-и изтребителен полк от Карлово, взел участие в героичната въздушна отбрана на София през войната. Това са 15-и, 19-и и 21-ви ИАП, включени в състава на 10-а изтребителна авиодивизия (ИАД) с командир майор Васил Величков.

Така от формирането на дивизията на 17 март 1951 г. тръгва летоброенето на днешната 3-та авиационна база.

През годините са проведени редица реорганизации и модернизации на летателната техника.

                         Новата история

на по-големите учения в авиобазата започва с тези по инициативата „Партньорство за мир”. Първото – „Кооператив ченс-98”, е проведено в словашката авиобаза Слияч. През септември 2001 г. 3-та авиобаза е домакин на международното учение „Кооператив кий 2001”. Следват домакинствата на двустранното българско-английско учение „Самотна котка” през август 2002 г., „Кооператив кий 2003” през септември 2003 г. и „Кооператив кий 2005” в края на август и началото на септември 2005 г… Оттогава редовно се извършват редица съвместни полети, като тези с формирования от ВВС на САЩ,  Румъния, Кралските ВВС на Великобритания, Италия и Испания.

Важни бяха летателните тренировки от типа „Тракийска звезда”. Запомняща се бе международната летателна тренировка „Тракийска пепелянка“ през септември 2020 г. В нея бе включена 11 типа авиационна техника от ВВС на България, Гърция, Канада, Румъния и САЩ. Изпълниха се широк спектър от съвместни задачи в българското въздушно пространство и се оперираше от 7 военни летища на териториите на България, Гърция и Румъния.

Командир на 3-та авиобаза от 28 септември 2020 г. е бригаден генерал Николай Русев. Едно от най-важните предизвикателства пред формированието е модернизацията на инфраструктурата, за да може да се приемат и да се въведат в експлоатация самолетите Ф-16, с които ще се носи бойно дежурство. Предстои усвояване на сложно наземно оборудване, придобиване на въоръжение и работа по трансформация на системата за поддръжка и логистично осигуряване. Едновременно с всичко това всекидневно се  носи бойното дежурство по Air Policing.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани