Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В действия по суша, въздух и вода

[post-views]
В действия по суша, въздух и вода

В действия по суша, въздух и вода

Съвместното командване на специалните операции чества 79 години от сформирането на Парашутната дружина и създаването на българските Специални сили

В годините парашутно-разузнавателните ни формирования – днешните Специални сили, са преминавали през времена на изпитание, както и през периоди на възход и на ново развитие. Благодарение на неуморния труд на всички поколения военни парашутисти ние успяхме да се съхраним и да бъдем обединени в Съвместно командване на специалните операции (СКСО) на Българската армия. Сега формированието ни е в два големи гарнизона – Пловдивският и Софийският, нещо, което през последните две десетилетия отне много усилия и лишения, нещо за което сме мечтали. Това заяви командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев на 18 март по време на тържественото честване в Пловдив на 79-ата годишнина от сформирането на Парашутната дружина и създаването на Специалните сили на Българската армия.

Той благодари на ветераните и на всички присъстващи на тържеството в зала „България“ в Конгресния център на Международния панаир. И изрази своята убеденост, че когато всички формирования от Специалните ни сили са еднакво и на едно ниво оборудвани, снаряжени, екипирани и водят съвместна подготовка, могат на едно равнище да изпълняват поставените задачи по суша, въздух и вода.

Военнослужещи и цивилни служители бяха отличени с наградни знаци и грамоти със заповеди на министъра на отбраната Драгомир Заков, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев.

За дългогодишна, честна и доблестна служба, значим принос в създаването, преструктурирането и развитието на Специалните сили на Българската армия и на военния ни парашутизъм, популяризирането на историята и издигане на престижа на българските парашутисти в страната и чужбина полковникът от запаса Владимир Иванов получи награден знак „За достойнство и чест“ – първи вариант. Престижното отличие на министъра на отбраната беше връчено на ветерана от генерал-майор Матеев. Във връзка с празника грамоти от министъра на отбраната заслужиха и офицери от запаса, свързани с развитието на Специалните сили на Българската армия.

Празничен концерт изнесе Военният духов оркестър на СКСО с диригент сержант Венцислав Стефанов.

На тържеството присъстваха пловдивският митрополит Николай, Йордан Иванов – областен управител на област Пловдив, Виктор Насър – член на Комисията по отбрана в 47-ото Народно събрание, бригаден генерал Деян Дешков – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, капитан Матю Брейн – помощник аташе по отбраната на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, директори на дирекции в Министерството на отбраната, командири на военни формирования от Българската армия, кметове на общини, представители на местната власт, представители на висши учебни заведения, бивши командири и началници от Специалните сили, офицери от запаса и резерва, стопански ръководители.

Първият подбор е от цялата ни войска

18 март 1943 г. е денят, приет като начало на формирането на Парашутната дружина на летище „Божурище”. С това се полагат основите на организирания военен парашутизъм в България. Всъщност решението на Министерството на отбраната за създаване на парашутна рота към Военновъздушните сили е още от 1940 г. Тогава се формира учебна рота за парашутни скатавачи за авиацията. През 1941 г. вече са предвидени и необходимите средства. И от началото на следващата година започват да се набират доброволци от всички военни формирования. Извършен е специален подбор от цялата българска войска и от 5000 кандидати са одобрени около 300.

Премината е предварителна подготовка. Но в България няма материална част и инструктори. Затова една група от воините заминават на подготовка в Германия, а втората – в Югославия. Под ръководството на немски инструктори българите овладяват материалната част и извършват парашутни скокове.

След завръщането си групите са обединени в Парашутна дружина с командир капитан Любомир Ноев. Тя се състои от щабна рота, две леко парашутни, една тежко парашутна и една щурмова рота. Офицерите в дружината са 19, подофицерите – 60, и войниците – 348.

Воините участват в заключителната фаза на Втората световна война. В първия си боен ден на 18 октомври 1944 г. те проявяват изключителен героизъм и овладяват силно укрепения район при Стражин. С цената на 35 свидни жертви и 65 ранени парашутистите откриват пътя за настъпление на българската армия от Крива паланка към Куманово. Денят остава в нашата военна история и с подвига на ефрейтор Никола Паскалев от състава на Първа парашутна рота. За да осигури настъплението, той закрива с гърдите си амбразурата на немска картечница.

Загиналите от Парашутната дружина по бойните полета на Втората световна война са 59, а ранените са 151, което представлява 50% от целия състав. След завършване на войната дружината е дислоцирана в София.

Съществува до края на 50-те години на XX век, когато е разформирована. Неин наследник са днешните Специални сили на България.

Спецсилите получават бойни машини за 50 млн. лв.

С Щат № 6520, утвърден от началника на Генералния щаб от 10 август 1964 г., в сила от 1 ноември 1964 г., е формирана 68-а Учебно-парашутно разузнавателна база (УПРБ) и 86-а УПРБ в с. Мусачево. До 23 юли 1975 г. двете бази съществуват самостоятелно. От тази дата те се обединяват и в Пловдив се създава поделение 32 990. Със Заповед № 027 от 1980 г. на командващия на Сухопътните войски формированието се преименува на 68-и парашутно-разузнавателен полк.

В действия по суша, въздух и вода

От 1 май 1993 г. полкът е реорганизиран в 68-а разузнавателно-десантна бригада. От 1 септември същата година 68-а рдбр се преподчинява от КСВ на РУ–ГЩ. Със Заповед на министъра на отбраната № 035 от 15 декември 2000 г. 68-а рдбр е реорганизирана в 68-а бригада „Специални сили” и се преподчинява от ГЩ на БА, на ГлЩ на Сухопътните войски. На 4 юни 2001 г. на бригадата е връчено новото бойно знаме от министъра на отбраната. С приетите от Народното събрание промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, публикувани в Държавен вестник от 9 декември 2016 г., и влезли в сила от 17 декември, 68-а бригада „Специални сили” се обособява като отделна основна част от Българската армия, непосредствено подчинена на началника на отбраната.

С Постановление на Министерския съвет от 28 октомври 2019 г. бригада „Специални сили” се заменя със Съвместно командване на специалните операции (СКСО). На 4 юли 2020 г. в Пловдив се провежда церемония по освещаване и връчване на бойното и представителното знаме на СКСО.

На 8 декември 2020 г. е сключен договор за придобиване на 98 машини от 10 типа на стойност 49 998 000 лв., предназначени за Силите за специални операции. Половината от тези машини вече са получени.

На 18 март 2021 г. тържествено е открит обновеният учебно-тренировъчен център „Црънча”. Изградени са нови сгради, тренировъчни съоръжения, включително полоса, полигон за парашутно-десантна подготовка, спортни площадки и др. Всичко това е от изключително значение за повишаване на подготовката и възможностите на Специалните сили

На 2 ноември 2021 г. е даден стартът на изграждането на нови сгради и съоръжения и ремонтни дейности на войскови район – Банкя, където е дислоцирана 1-ва група „Специални сили” на СКСО. Проектът трябва да бъде завършен за 360 дни, като преминава през три етапа. Ще бъде направен основен ремонт и преустройство на учебно-битов корпус и администрация, както и паркова сграда, изграждане на ограда, сигнално-охранителна система по нея и нов портал. Предвидено е благоустрояване на имота с паркинг, строеви плац с трибуна и външно осветление. Ще бъдат извършени ремонти и изграждане на спортни площадки, тренировъчни съоръжения, включително полоса, както и полигон за парашутно-десантна подготовка.

Парашутите са на световно ниво

През годините формированията –  предшествениците на СКСО, са използвали парашути ПД-47, УП-9, УП-9М, УТ-15, RS-8, RS-9, RL-16, Д-6… Всички те са останали в историята. През  2005 г. бяха получени новите германски парашутни системи –  RS-4/4T с кръгъл купол и парашутите тип „летящо крило” SOC TW7-315. Те отговаряха на стандартите на НАТО, а модерната материална част даваше възможност и за прецизно приземяване при сложни метеорологични условия. SOC TW7-315 бе определен като последна разработка в тази област, която дава възможност за избор на няколко типа режими. На 26 май 2005 г. в района на летище Пловдив бяха направени първите демонстрации с RS-4/4T.

Десет години по-късно в 68-а бригада бяха получени 380 парашута с кръгъл купол МС-6 по програмата на САЩ FMF (Foreign military financing). През есента на 2015 г. започна обучението на инструктори за усвояване на новите американски системи. В историческа дата за Специалните сили се превърна 17 май 2016 г. Този ден бе дългоочакван, защото на летище Чешнегирово те направиха от самолет С-27 J „Спартан” първите си скокове с парашути МС-6.

Модернизацията на материалната част продължи с получаването на 73 парашута тип „летящо крило” „Интрудър” RA-1 по програмата на САЩ FMF. След теоретични занятия и всички наземни тренажи и подготовки на 30 септември 2019 г. приключи курсът, проведен от американски специалисти. И на 1 октомври 2019 г. на летище Чешнегирово бяха извършени първите скокове с RA-1 – една от най-съвременните парашутни системи тип „летящо крило” за военно използване, система на световно ниво.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани