Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украинците взривиха руски десантен кораб

[post-views]
Украинците взривиха  руски десантен кораб

Големия руски десантен кораб „Орск“ е бил взривен вчера сутринта в завзетото от руснаците украинско пристанище Бердянск, обяви зам.-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр. Тя добави, че „Орск“ е бил натоварен с поне 20 танка и 45 бронетранспортьора. На борда е имало и около 200 десатнтчици.
Само преди 4 дни руските медии обявиха тържествено влизането на „Орск“ в пристанището на Бердянск, като съобщиха, че сега „Южният фланг на специалната операция може във всеки момент да получи всичко необходимо, включително техника и боеприпаси“. Бяха разказани и данни за гордостта на Черноморския военен флот на Русия: „Орск“ има водоизместимост 4650 тона; дълъг е 113 метра, широк – 15.6 метра, гази на дълбочина 4.5 метра; пълната му скорост е 16.5 морски възела; обхват на плаване – 10 000 мили при скорост 15 възела; товароносимост – 1500 тона.
Освен обезвреждането на БДК „Орск“, при атаката си украинските сили са взривили и няколко резервоара с гориво, а също и склад с боеприпаси.
Междувременно Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че руската армия безуспешно се опитва да извърши настъпателни операции за превземане на редица големи украински градове, включително и Киев. Генералният щаб заяви, че окупаторите не са изпълнили задачите за достигане на административните граници на Донецка и Луганска области, обкръжаване на Киев и установяване на контрол над източната част на Украйна за един месец.
НАТО изчислява, че между 30 000 и 40 000 руски войници са били убити, ранени, пленени или изчезнали през първия месец от войната на Русия срещу Украйна. Според НАТО убитите са от 7 хиляди до 15 хиляди души, се казва в информация, цитирана от „Гордон“. Оценката на Алианса се основава на информация от украинските власти, информация, публикувана от Русия, и разузнавателни данни, събрани от открити източници. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани