Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кралица Елизабет Втора присъства на възпоменателната служба за покойния си съпруг принц Филип

[post-views]
Кралица Елизабет Втора присъства на възпоменателната служба за покойния си съпруг принц Филип

Британската кралица Елизабет Втора направи първата си публична изява от пет месеца, присъединявайки се към кралското семейство и други високопоставени лица на възпоменателната служба в чест на съпруга й принц Филип, който почина миналата година, предаде Ройтерс.

Филип, херцогът на Единбург, който беше до съпругата си повече от седем десетилетия, почина в дома им в замъка Уиндзор през април миналата година, два месеца преди 100-ия си рожден ден. Само 30 опечалени присъстваха на погребението му заради строгите ограничителни мерки заради коронавирусната пандемия.

Днешната служба в Уестминстърското абатство в Лондон беше много по-голямо събитие, като кралицата се присъедини към наследника си принц Чарлз, сина му принц Уилям и съпругата му, херцогинята на Кембридж Катрин и други членове на кралското семейство, включително техните деца.

Към тях се присъединиха и чуждестранни крале и кралици, приятели на покойния херцог, политици, включително премиерът Борис Джонсън, военни дейци и над 500 представители на благотворителни и други организации той е подкрепял.

От Бъкингамския дворец съобщиха, че 95-годишната кралица е участвала активно в планирането на службата. 

Самата Елизабет Втора беше принудена да ограничи задълженията си, след като прекара една нощ в болница миналия октомври заради неуточнено заболяване и беше посъветвана да си почива. Освен това се породиха опасения за здравето й, след като оттогава Нейно Величество отмени редица планирани ангажименти.

Поводът отбеляза и първото публично събитие за втория й син принц Андрю, откакто стана ясно, че той е платил неназована сума, за да постигне споразумение по делото в САЩ по обвинения, че е посегнал сексуално на тийнейджърка преди десетилетия – твърдения, които той отрича.

Кралицата пристигна за службата през страничен вход на абатството в първата си поява на публично място след като се разболя, използвайки бастун и редом с Андрю.

Принц Хари, който се премести да живее в САЩ със съпругата си Меган, не присъства на службата заради разногласия с правителството относно сигурността му.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани