Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Били са открити 49 000 парчета от разбилия се самолет на авиокомпанията „Чайна ийстърн еърлайнс“

[post-views]

Китайски служители съобщиха днес, че издирването на останки от разбилия се миналата седмица самолет Боинг 737-800 на авиокомпанията „Чайна ийстърн еърлайнс“ на практика е приключило и са били открити повече от 49 000 парчета от него, предаде Асошиейтед прес.

Полет ЕмЮ5735 падна от височина 8800 метра и се разби в планинска местност в Южен Китай, което причини смъртта на всички 132 пътници на борда. В резултат от катастрофата се образува дълбок 20 метра кратер, разгоря се пожар в околността и останките от самолета бяха разпръснати в обширен район, като някои от тях дори бяха заровени под земята.

Чжу Тао, директор по безопасността от китайската Гражданска въздухоплавателна администрация, каза на пресконференция, че след продължило почти 10 дни издирване са били открити важни части от самолета, включително хоризонталния стабилизатор, двигател и останки от края на дясното крило. Разследването на причините за катастрофата е изправено пред няколко предизвикателства, като например внезапното снижаване на самолета без каквото и да било предупреждение, липсата на контакт с пилотите от наземния контрол, както и че самолетът се е разбил на толкова малки парчета.

Двете „черни кутии“ – устройствата, записващи данни за полета и гласовете в кабината – са били открити и изпратени за анализ в Пекин. Чжу каза, че се очаква докладът от предварителното разследване да бъде готов до 30 дни от датата на катастрофата – 21 март.

Източник: bta.bg

Избрани