Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германия и Франция отхвърлиха исканията на Москва за заплащане на руския газ с рубли

[post-views]
Германия и Франция отхвърлиха исканията на Москва за заплащане на руския газ с рубли

В четвъртък Германия и Франция в четвъртък отхвърлиха исканията на Русия европейските „неприятелски“ държави да плащат за руския природен газ в рубли, определяйки го като неприемливо нарушение на договорите, като добавиха, че тази маневра на Путин представлява „изнудване“, съобщава Ройтерс.

Говорейки по време на пресконференция, министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек каза, че все още не е виждал новия указ, подписан от президента Владимир Путин, задължаваща плащанията за газа в рубли, добавяйки, че Германия е подготвена за всички сценарии, включително спиране на руските газови потоци към Европа.

Опитът на Русия да раздели западните съюзници, като изисква плащания за руското синьо гориво в рубли, се провали, посочи Хабек, добавяйки, че западните съюзници са решени да не бъдат „изнудвани“ от Русия.

И френският финансов министър Брюно льо Мер заяви, че Франция и Германия отхвърлят искането на Русия.

Френският министър на икономиката Бруно льо Мер заяви на съвместна конференция с германския си колега Робърт Хабек, че ще трябва да се спазват съществуващите енергийни договори.

Льо Мер отбеляза, че Франция и Германия са ангажирани с „пълна икономическа координация“, докато се подготвят за най-лошия сценарий Москва да прекрати напълно доставките си на газ за Европа.

Льо Мер също така повтори позицията на Германия, че договорите за газ, определящи еврото като използвана валута, ще продължат да се плащат в евро.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани