Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Американската прокуратура обвини джихадист от „Ислямска държава“ в „брутално вземане на заложници“

[post-views]

Бивш британски гражданин, обвинен в участие в „брутално вземане на заложници“ като член на станалата печално известна като „бийтълсите“ клетка на групировката „Ислямска държава“ (ИД) бе изправен пред съд в САЩ за началото на наказателния процес срещу него, предаде Ройтерс.

33-годишният Ел Шафи Елшейх е подсъдим по дело, което се гледа от федерален съд в Александрия, щата Вирджиния, недалеч от Вашингтон, по обвинения, включващи вземане на заложници, завършило с фатален край, и заговор за убийство.

Според американските власти Елшейх е един от четиримата бойци на ИД, които са били част от клетката, действала в Ирак и Сирия. Те бяха наречени „бийтълсите“ заради британския си акцент, отбелязва Ройтерс.

Групата привлече международното внимание, след като разпространи видеозаписи с убийствата на американските журналисти Джеймс Фоли и Стивън Сотлоф и хуманитарните работници Кайла Мълър и Питър Касиг, наред с други жертви, между 2012 и 2015 г.

В кратко встъпително изказване в началото на делото адвокатът на Елшейх Едуард Макмеън каза, че не иска да омаловажава понесеното от заложниците насилие, но добави, че според него отговорността на подзащитния му за извършените деяния е по-скоро съмнителна от правна гледна точка.

„Това е ужасяващо и безсмислено. Никой не го оспорва“, каза Макмеън. „Това, което е спорно, обаче – и за което вие трябва да се произнесете – е дали г-н Елшейх носи някаква отговорност от правна гледна точка.“

Делото е поверено на окръжен съдия Ти Ес Елис. Очаква се процесът да продължи три-четири седмици, като освободени заложници ще дадат показания.

Във встъпителното си слово пред съдебните заседатели прокурор Джон Гибс заяви, че Елшейх „е замесен в брутален план за вземане на заложници“, който е включвал страшни изтезания.

„Не възнамеряваме да показваме публично най-изразителните доказателства“, каза Гибс и добави, че съдебните заседатели ще имат възможност да се запознаят по време на обсъжданията си с видеозаписи с обезглавявания и други ужасяващи снимкови доказателства.

Макмеън посочи, че всички „бийтълси“ са с британски акцент и имат общи отличителни белези, а това, както и разлики в показанията на освободените заложници, не дава основание да бъде направен категоричен извод, че Елшейх е член на терористичната клетка.

Елшейх и още един член на клетката – Александа Коти бяха държани в Ирак от американски военни, преди да бъдат прехвърлени в САЩ, за да се изправят пред съда.

Мохамед Емуази, британски гражданин, който ръководеше екзекуциите, бе убит при удар с безпилотен самолет през 2015 г. Aйн Лесли Дейвис, четвъртият член на групата, беше осъден на затвор в Турция по обвинения в тероризъм.

През септември Коти се призна за виновен за убийствата на Фоли, Касиг, Сотлоф и Мълър. Присъдата му ще бъде произнесена другия месец.

За обвиненията срещу него Елшейх може да бъде осъден на смърт. Американската прокуратура обаче каза на британските власти, че няма да иска смъртно наказание нито за него, нито за Коти. 

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани