Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Войната в Украйна разкри, че Европа трябва да има собствена сигурност

[post-views]
Войната в Украйна разкри, че Европа трябва да има собствена сигурност

Димитър ИЛИЕВ

Спецслужбите анализират предимно открити източници, а пък те са най-големият източник на дезинформация, казва депутатът Николай Радулов – експерт по сигурност.

  • Г-н Радулов, през 2019 г. излезе една ваша книга „Индустрия 4.0“, в която разкривате как трябва да действат структурите, свързани със сигурността и отбраната в епохата на новата, четвъртата технологична революция? Там основните понятия са Големите данни, интернет на нещата…
  • „Индустрия 4.0“ разкрива, че развитието на технологиите ни води от – IoT (Интернет на нещата) в интернет на всичко. Това означава, че всяко нещо ще излъчва и остава следа от неговото ползване – например отворил си това шише, има датчик, който струва нищо, то дава сигнал, че шишето е отворено, шишето е наполовина празно, че шишето е изпито. Цялото това излъчване е резултат от човешка дейност. Тази информация е толкова всеобхватна, че за да е полезна, трябва да мине през специални програми, които се обслужват от специално подготвени специалисти. Това са анализатори на тези данни и ги превеждат на човешки език.

САЩ имат 38 висши учебни заведения бакалавърски програми по големи данни, 32 от тях имат магистърски, а 27 – докторски програми. Още от втори курс големите компании започват да обсаждат компаниите – жилища, стипендии, за да ги накарат да работят за тях.

Какъв е смисълът? Отиваме в мола, влизаме в магазин за обувки. Там има безплатен интернет, телефонът ти се закача за него. Рутерът има програма, която засича колко и къде си се движел, къде точно си се спирал, колко души са влезли, колко обувки са купили. Анализаторът след това казва – тук трябва да сложим еди-кой си продукт, защото се купува най-много, трябват ви толкова чифта обувки от този вид. Това е миниатюрният образ на това, което се прави – става дума за гигантски обеми продукция, за неща, които трябва да се произведат днес, за да се продадат още утре. Това касае икономиката, промишлеността, бизнеса.

  • Как се проектира това във военната област?
  • По подобен начин работи всичко, свързано със сигурността. Големите данни могат да позволят да знаем много неща – къде се придвижват войските, например защото те комуникират. Не е необходимо даже да знаеш за какво си комуникират, самият обем от данни, които минават през комуникационните канали, говори за това. Част от големите данни е анализът на образи. Всичко, което излъчва и бива възприето от технологичните устройства за възприемане на информация – микрофони, телефони, крайни устройства с датчици, – всичко това позволява да се направи аватар, електронен образ на човека. И когато ти си от службата за сигурност, имаш представа какво, къде и кога прави този човек.
  • Виждаме как дроновете се управляват от разстояние, а резултатът се вижда от т. нар. средства за обективен контрол, все едно сме във виртуална стая?
  • Светът на реалните бойни действия вече прилича на подобни виртуални стаи за обучение. Операторите на безпилотните самолети стоят на стотици километри от мястото на използването им. Те ги управляват с джойстикове и виждат на мониторите посредством камерите на безпилотника какво се случва и какъв е резултатът. Така няма опасност за операторите, защото в крайна сметка един пилот струва по-скъпо, отколкото един самолет. Чисто финансово самолетът може да струва 50 млн., а обучението на пилота може да струва 1 млн. Само че когато този пилот го убиеш, на негово място трябва да се обучи друг. Губи се време, жертвал си пари за време. Всичко това в една съвременна война ще се приложи , а жертвите ще са много малко. Това е мечтата на производителите на оръжие – те ще произвеждат оръжие и никой няма да ги обвинява, че са убийци и не зависят от човешкия фактор.
  • Вероятно няма да видим тези неща във войната в Украйна?
  • Войната в Украйна е различна, от най-класическия тип, използват се системи „Град“ и танкове. Не вярвам, че украинците са се готвели за тази война. Руската армия е на същото ниво. Но не е само тя, всички армии по света изгубиха хъс след падането на Желязната завеса. Армиите и специалните служби се демотивираха за подготовка за реални действия. Оказа се, че са загубили представата какво са бойни действия, инстинкт, тренинг. Огромна част от воюващите не са убивали никога, а това за военните е изключително важно. Това налага чисто психологически ефекти. Никой не е бил подготвен психически, че ще му се налага да унищожава жива сила. След 2001 г. САЩ отделиха $500 млрд. за високи технологии, които не действат, защото терористите и лидерите им са завършили същите военни училища и същите университети за високи технологии. Те знаят много добре как ще ги търсят. И затова концепцията, изписана в стаята на Бин Ладен, когато го убиха, казва – трябва да се насочим към това, да сме незабележими, да се плъзгаме под радара на новите технологии. Това означава – няма телефон, няма банкова система, няма сателитна връзка, парите се носят от ръка на ръка, новините се съобщават от ухо на ухо. И тогава това ни прави трудно забележими. Това е само паралел, защото в армията се случват същите неща. Спомняте си, че  само преди 5 месеца ни се струваше, че НАТО започва да се разсипва. Спомняте си само преди 5 месеца – струваше ни се, че НАТО започва да се разсипва – Столтенберг беше паникьосан от това, че САЩ започнаха да си прибират финансите от организацията. Ако нещо не се употребява – за него се дават пари. Сега Алиансът се консолидира. Сега се налага да наваксваме в условията на военна криза. Френският президент Макрон казва – ние се нуждаем от европейски въоръжени сили – консолидирани, въоръжени и нещо много важно – тези сили трябва да бъдат въоръжавани с произведено в Европа оръжие.  Американците не са много щастливи, защото светът купува предимно американско оръжие. Само преди месец шефът на английското разузнаване се появи на една пресконференция и заяви, че сектор „Сигурност“ страда от непрекъснато недофинансиране, което, поставено в плоскостта на войната в Украйна, е много притеснително. Бюджетът на Ми-6 е 6 млрд. британски лири годишно, а на нашето цивилно разузнаване е 45,5 млн. лв. НСО, която охранява властта, е с 47 млн. лв. Това е дисбаланс в сигурността.
  • Сега за първи път масово се използва хибридната война?
  • Хибридни войни са преди всичко пропаганда, която винаги е придружавала военните действия. Но сега тя стана много изпипана заради многото канали за разпространение – те са стотици плюс социалните мрежи. Така може да се въздейства непрекъснато върху определени сегменти от обществото. Изследванията с изкуствения интелект позволяват много точно да се определи целта – удряш по нея, без да засягаш другите около нея. И това е похват на терористите – те отправят неперсонално адресирани покани да се извършват терористични нападения чрез сайтове, Ютюб, Фейсбук и те са насочени към една тясна група хора. Установено е на тези хора какво точно им въздейства и какво ще ги накара да действат – това могат да бъдат дадени специфични думи, обиди, които ги карат да действат. А от другата страна – спецслужбите предварително не могат да разберат на кого точно е въздействано. Това са съвременни технологии, съчетани с последните изследвания на науката – невролитично програмиране. Неговата цел е чрез определени послания да подготвиш човека за определени действия. Войниците например се подготвят да нападнат определен враг. А чисто емоционално – врагът убива малки деца и т.н. Но това не се казва пряко, а чрез разказани истории, които пораждат внушения.
  • Колко близо сме до края на войната?
  • Тази война продължава и ще продължи, защото всички замесени имат интерес от нея с изключение на хората, които загиват в нея. Путин си консолидира поддръжниците, изкарва наяве цялата опозиция, тя излиза да протестира, той я осветява, без службите за сигурност да ги търсят, следят и т.н. НАТО се консолидира, което е много важно. ЕС не беше единен по нито един въпрос на общата сигурност. Сега всички са склонни да послушат Макрон за общоевропейските въоръжени сили. Аз съм убеден в правотата на Макрон, защото САЩ искат всичко да е обединено около тях и те да взимат решения. Но когато ЕС има проблем, те го неглижират и ги оставят сами да се оправят. Както се казва, „Спасението на давещите е в ръцете на самите давещи се.“. Трябва да се закрепим един за друг. САЩ имат безкрайни ресурси, но няма как да ни ги превозят. Освен да ни продават втечнен газ, но той е 3–4 пъти по-скъп. Икономиката на Европа винаги е била насочена към Русия. И макар да съм сигурен, че агенциите за сигурност са докладвали, никой не си мръдна пръста да подготви терминали за втечнен газ в Европа. Чак сега, когато стана ясно, че 45% от енергията зависи от Русия, едва сега започнаха инвестиции. А у нас тази цифра е 75%. Но пък, когато стане белята, политиците винаги се оправдават със специалните служби. Когато си недофинансиран, извличаш информация и анализираш най-вече откритите източници – медиите. Но пък те са източникът на най-големите дезинформации.

Най-ново

Единична публикация

Избрани