Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция получи последния от поръчаните самолети Airbus A400M Atlas

[post-views]
Турция получи последния от поръчаните самолети Airbus A400M Atlas

На 29 март турските ВВС получиха десетия и последен поръчан среден транспортен самолет A400M Atlas от производителя компанията Airbus. Това означава, че турците са завършили първата фаза от модернизацията на военнотранспортната си авиация. Последният турски A400M Atlas е с нов сериен номер 118.

Машината беше прехвърлена в страната на 30 март и се присъедини към останалите, които са базирани в 12-та авиобаза в Кайсери. Процесът на доставката би трябвало да е по-бърз, но прехвърлянето на турските A400M Atlas закъсня заради катастрофата на самолета със сериен номер 023 на 9 май 2015 г. Машината, тогава собственост на производителя, беше предназначена за Турция, но се разби веднага след излитането за първия си тестов полет (загинаха четирима служители на Airbus и още двама бяха ранени). В турската военна авиация A400M Atlas се допълва от самолетите Lockheed Martin C-130B / E Hercules, които в момента са на въоръжение (около 17 единици).

Най-новите машини се използват интензивно за поддържане на въздушните мостове между страната и районите, където са разположени турските въоръжените сили, както и за други мисии. През последните седмици два A400M Atlas доставиха първите два бойни хеликоптера TAI T129 ATAK на Филипините. Заради войната в Украйна турците не могат да използват двата свои A400M, които са спрени в Киев. Машините предоставиха хуманитарна помощ, но избухването на войната ги завари на едно от киевските летища. Сега екипажите чакат възможност за прехвърляне на безопасно място, което ще стане възможно след нормализиране на ситуацията.

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани