Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бойната ни авиация не бива да губи способности

[post-views]
Бойната ни авиация не бива да губи способности

Спирдон СПИРДОНОВ

Работи се по запазване на способностите на Военновъздушните ни сили с оглед на забавянето на новите изтребители Ф-16. Това бе посочено от министъра на отбраната Драгомир Заков на заседанието на Комисията по отбрана вчера. Очаква се първите самолети да пристигнат от САЩ в началото на 2025 г. В този период и до постигането на оперативна съвместимост ВВС не бива да губят способности, каза министърът. Едната опция е поддържане на МиГ-29. Това може да стане единствено с помощта на Полша, като с нея се водят разговори, но резултат все още няма. Другата опция е осигуряване на самолети на лизинг.

ВМС наблюдават крайбрежието ни и имат достатъчно способности за откриване на морски мини, стана ясно от думите на министъра. По-голям риск имало през нощта, когато мините трудно се откриват.

На този етап няма проект на решение за извеждане на ВМА от Въоръжените сили, отговори на въпрос министърът. Ако има такъв, МО ще даде своите аргументи, посочи той.

Нека да подкрепим нашите военнослужещи, които претърпяха инцидент при превозване на мигранти от границата, призова министърът. Той бе категоричен, че Българската армия достойно изпълнява задачата си по третата мисия, а именно подпомагане на органите на МВР.

Най-ново

Единична публикация

Избрани