Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Оркестърът на ВВС ще свири с колеги от САЩ

[post-views]
Оркестърът  на ВВС ще свири  с колеги от САЩ

В края на октомври 2006 г. оркестърът на ВВС на САЩ в Европа изнесе концерт в Залата на филхармонията в Пловдив. Музикантите бяха представени от тогавашния американски посланик у нас Джон Байърли, който сподели, че за него музиката е любима форма на дипломацията. И отбеляза, че тези оркестранти, базирани във военновъздушната база „Зембах” в Германия, са получили прозвището „Посланици на музиката в Европа”.
Сред публиката бяха и техните колеги от Представителния духов оркестър на ВВС с диригент капитан Иван Конов. Той изрази възхищението си от концерта, като каза, че оркестърът е превъзходен, с мек благороден звук, с качествени инструменти и изпълнители с музикално академично образование. Силно го бе впечатлила ударната група с богат набор от инструменти. И даде идеята, че би било добре да бъде изнесен съвместен концерт при едно следващо гостуване на американците у нас.
Оттогава изминаха 15 години и половина. И такъв съвместен концерт ще има в Пловдив след броени дни. Предвиден е за 6 май – Празника на Българската армия.

Марш на Преславската дивизия

В подготовка сме за съвместните изяви с оркестъра на ВВС на САЩ в Европа. Държим връзка и уточняваме програмата. Обменихме с американските колеги нотите на съвместните произведения. Гостите ще пристигнат на 3 май и с няколко репетиции ще сме готови за съвместните концерти. Единият ще бъде на 6 май в Античния театър в Пловдив, а другият е на 7 май в Стара Загора, обяснява сегашният диригент на Представителния духов оркестър на ВВС майор Михаил Младенов.
Той е завършил Музикалното училище и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” в Пловдив. Магистър е по инструментално изкуство. Обучавал се е на кларнет при професор Петко Радев, най-голямото име на този инструмент в България. Признава, че почти всичко е научил от него. От 2005 г. е в Представителния духов оркестър на ВВС, от 2006 г. е помощник-диригент, а от 2010 г. е негов диригент.
Майор Младенов с усмивка казва, че е солидна и военната му подготовка. През 2000 г. е бил войник в авиобаза „Чешнегирово”. След постъпването му в оркестъра е изкарал 9-месечен курс за младши сержанти в Националната гвардейска част. А като е станал заместник-диригент, е преминал 6-месечна начална военна подготовка в НВУ „Васил Левски” във Велико Търново.
Като дата на създаването на оркестъра се счита 1 октомври 2000 г. В този ден е станало обединението между оркестъра на ВВС към корпус „Тактическа авиация” и Гарнизонния духов оркестър в Пловдив. В продължение на 12 години колективът от музиканти е имал свой военен номер с началник (диригент), понякога и с помощник-диригент и около 30 музиканти в най-добрия случай.
От 1 декември 2012 г. Представителният духов оркестър на ВВС е в състава на авиобаза „Граф Игнатиево”. В момента е
окомплектован на 100 процента – диригент майор Михаил Младенов, помощник-диригент капитан Димитър Христов и още 29 музиканти.

Последните попълнения са отпреди година, когато са приети двама тромпетисти – младши сержантите Кристиян Кънев и Димитър Глухарски. Кристиян е възпитаник на Бургаското музикално училище и сега е студент задочно обучение във втори курс в академия „Проф. Асен Диамандиев”. Димитър е завършил Музикалното училище в Пловдив и Консерваторията в София. Работил е в Музикалния театър в столицата, но е от Пловдив и е предпочел да бъде в родния си град.
Двамата са положили военна клетва. Изкарали са курс за младши сержанти в Националната гвардейска част и според майор Младенов нямат разочарования от службата и бойният им дух е висок. В колектива са и три жени – старши сержантите Велислава Пежгорска (кларнет), Росица Рендакова (ударни инструменти) и Красимира Чомакова (флейта).

Козлодуйски марш

Изявите на оркестъра са в почти цялата страна. Военните музиканти са били на полигон „Шабла”, в Панагюрище, Златоград, Кърджали, Батак, Пещера, Брацигово, Разлог… А с възстановяването на Военновъздушното училище участват в чествания и други събития и в гарнизон Плевен.

Колко химни може да изсвири сега оркестърът? Майор Младенов шеговито отговаря – знаем само българския. И допълва, че са разучавали много химни при посрещането на делегации и при други събития, напоследък – испанският и нидерландският. Но репетират постоянно само българския, а другите – когато има поводи, след това ги забравят.

Какъв е репертоарът на оркестъра? Може да се определи с една дума – разнообразен. Освен популярните български маршове възстановени са и някои забравени, с аранжименти за оркестъра. Музикантите изпълняват „Козлодуйски марш” – текст на Любомир Бобевски и музика на Димитър Генев, писан за славния Козлодуйски полк. В репертоара са още маршът на 4-та Преславска дивизия по музика на Добри Христов, маршът „През Добруджа”, известен като „Тутракан”, по музика на А. Зидаров – капелмайстор на полка, и текст на подпоручик Стоянчевски от самия полк. Духовият оркестър с успех представя издирения и възстановен с нов аранжимент марш на българските летци по стихотворение на Любомир Бобевски и музика на прославения български военен пилот Радул Милков.
Но на концертите репертоарът е обогатен и с джаз, обработки на народна музика, класическа и филмова музика, увертюри, „Бийтълс”, „Пърпъл”… Интересна е адаптацията по песни на Васил Найденов.
Един от проблемите на военните оркестри, включително и този на ВВС, е изхабяването на инструментите, тъй като те свирят при всякакви условия – и в дъжд, и в сняг, и в пек. Но майор Младенов е доволен, че са били отпуснати финанси и са закупени 10 нови инструмента за оркестъра, защото предишното подновяване е било преди повече от петнайсетина години.
Има ли диригентът на оркестъра други увлечения освен музиката? Запален е по лова и риболова, но признава, че вече рядко заменя диригентската палка с пушката или с въдицата. Все пак има трофеи – диви свине и лисици, но по-скоро се определя като „въоръжен турист”.

Съпругата му Дора е еколог. И може би затова майор Михаил Младенов наскоро се сдоби с автомобил хибрид, за да пази околната среда. Но обяснява, че неговият принос се изразява най-вече в музиката – в чистото свирене на оркестъра. И е уверен, че военните музиканти ще се представят подобаващо и в предстоящите съвместни концерти с оркестъра на ВВС на САЩ в Европа.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани