Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕК предлага Евроюст да събира доказателства за военни престъпления в Украйна

[post-views]
ЕК предлага Евроюст да събира доказателства за военни престъпления в Украйна

Европейската комисия ще предложи промяна в регламента на агенцията за сътрудничество в наказателното правосъдие Евроюст, с което тя да получи правомощията да събира и съхранява доказателства за военни престъпления в Украйна и по-специално видео и аудиозаписи. Това съобщи говорителят на Комисията Кристиан Виганд. Още информация от кореспондента ни в Брюксел Ангелина Пискова:

Предложението ще бъде направено в близките дни, уточни той.

Виганд припомни, че в края на март ЕС и Украйна създадоха екип за съвместно разследване, който да събира доказателства и разследва военните престъпления в Украйна. Той ще сътрудничи и с Международния наказателен съд.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс е изпратил до правосъдните министри на страните-членки призив за допълнителна  координация на политическо ниво. Комисията моли министрите да помогнат за изпълнението на поредица от молби, които тя е получила от украинския главен прокурор Ирина Венедиктова. Това включва осигуряването на следователи, които да документират военни престъпления, експерти с опит в съдебната медицина, оборудване за съхраняване на доказателства, осигуряване на линии за комуникация и на обучение на следователи.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани