Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Путин за санкциите: Сблъскваме се с проблеми, но се откриват и алтернативи

[post-views]
Путин встъпва в петия си президентски мандат

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че западните санкциите са довели до енергийна криза и безпрецедентни равнища на инфлация в Европа. В същото време вицепремиерът Андрей Балоусов констатира забавяне на руската икономика, а председателят на Сметната палата Алексей Кудрин прогнозира рекордна инфлация и в Русия.

На съвещание, посветено на развитието на Арктика Владимир Путин подчерта негативния ефект от антируските санкции върху живота на самите европейци.

„Отказът на редица западни страни от нормално сътрудничество, включително от някои руските енергийни ресурси, вече удари по милиони европейци. Провокира истинска енергийна криза. Отразява се между другото и на Съединените щати“.

Путин посочи, че инфлацията в западните страни достига безпрецедентни равнища и добави.

„Безусловно и ние се сблъскваме с проблеми, но пред нас се откриват алтернативни възможности“.

В същото време председателят на Сметната палата Алексей Кудрин прогнозира пред сенаторите от Съвета на федерацията, че в края на годината инфлацията в Русия може да достигне 20%. През март официалната статистика отчете ръст до 7.6%, което е рекорден показател от  януари 1999 г.

Според Кудрин адаптирането на руската икономика към сегашните санкции ще отнеме около две години. Вицепремиерът Андрей Белоусов на свой ред призна, че икономиката започва да се забавя, макар че това забавяне все още не се е отразило на пазара на труда.

„В промишлеността и търговията намаляването на обемите на производството е около 11%. В други сектори – 9-10%“.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани