Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Скопие беше проведена церемония по сдаване и приемане на длъжността командир на Многонационалната бригада „Югоизточна Европа“

[post-views]
В Скопие беше проведена церемония по сдаване и приемане на длъжността командир на Многонационалната бригада „Югоизточна Европа“

Тържествена церемония по официалното сдаване и приемане на длъжността командир на Многонационалната бригада „Югоизточна Европа“ (SEEBRIG) беше проведена днес, 15 април, в Скопие. Досегашният командир на бригадата генерал-майор Аристидис Илиопулос предаде командването на наследника си бригаден генерал Евангелос Митруцикос.

Българската страна беше представлявана от делегация, водена от заместник-министъра на отбраната Йордан Божилов, заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и началника на отдел „Двустранно и регионално сътрудничество“ в дирекция „Отбранителна политика и планиране“ Даниела Григорова.

Заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов участва в церемонията и в качеството си на председател на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM). В това си качество той отправи думи на благодарност към досегашния командир на бригадата генерал-майор Илиопулос като подчерта неговия съществен принос към дейността и развитието на формированието през последните години. От името на Председателството на SEDM Йордан Божилов му връчи медал за заслуги към SEEBRIG и благодарствено писмо. В речта си той се обърна и към новоназначения командир на бригадата генерал Митруцикос като изрази своята увереност, че ще продължи да надгражда и доразвива постигнатото от досегашния командир. Пожела му късмет и успехи при изпълнението на високоотговорната му длъжност.

Церемонията беше проведена в присъствието на заместник-министри на отбраната, заместник-началници на отбраната и представители на министерствата на отбраната на страните-членки на Многонационалните мирни сили от Югоизточна Европа (ММСЮИЕ) – Република Албания, Република България, Република Гърция, Република Северна Македония, Румъния и Република Турция. Присъстваха също министърът на отбраната на Република Северна Македония Славянка Петровска, началникът на отбраната на Република Северна Македония генерал-лейтенант Васко Гюрчиновски и представители на висшето военно и държавно ръководство на страната-домакин, посланиците и акредитираните в страната военни аташета на страните-членки на ММСЮИЕ в Скопие.

В рамките на посещението в Скопие българската делегация проведе срещи и в Министерството на отбраната на Република Северна Македония. Заместник-министър Йордан Божилов разговаря със заместник-министъра на отбраната на Република Северна Македония Башким Хасани. Обсъдени бяха обстановката на сигурност в света и региона, както и състоянието и перспективите за развитие на военното сътрудничество между двете държави. В края на разговорите беше подписан и Годишният план за двустранно сътрудничество между министерствата на отбраната на Република България и Република Северна Македония.

Процесът SEDM e иницииран през 1996 г. като механизъм за повишаване на регионалната сигурност и е един от най-важните форуми за сътрудничество в сферата на сигурността. В него участват 17 държави от ЮИЕ, като усилията на страните-членки са насочени към укрепване на мира и стабилността в региона, сътрудничеството и добросъседските отношения и подобряването на военните способности за справяне със заплахите пред сигурността.

Република България е ротационен председател на Процеса SEDM от 1 юли 2021 г. за срок от две години. Нашата страна е активен участник в този форум и за втори път председателства Процеса, като първият мандат беше реализиран в периода 2009-2011 г. Страната ни бе и първият домакин на бригада „Югоизточна Европа“ (SEEBRIG) от 1999 г. до 2003 г.

Многонационалната бригада SEEBRIG е пряк резултат от сътрудничеството в рамките на SEDM. Тя е създадена на 31 август 1999 г. в Пловдив по инициатива на България, Република Северна Македония, Италия, Гърция, Албания, Румъния и Турция с идеята да изпълнява задачи по поддържане на мира в региона и провеждане на хуманитарни операции.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани