Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полицията в Еквадор конфискува близо три тона кокаин

[post-views]
Полицията в Еквадор конфискува близо три тона кокаин

Властите в Еквадор с тежък удар срещу наркокартелите, след като конфискувана близо три тона кокаин. Наркотикът е бил укрит в контейнер с банани, подготвен да бъде транспортиран от пристанището Гуаякил за Белгия.

Според съобщението на еквадорското вътрешно министерство пратката от „два тона и 842 килограма кокаин“ е била разпределена в 2461 пакета сред товар с банани, като пазарната стойност на наркотика се изчислява за над 85 милиона евро.

До скоро Еквадор, който е разположен между Перу и Колумбия се смяташе за страна транзит за наркотрафика през нейните тихоокеански пристанища, но вече страда от то разрастването на вътрешния пазар на наркотици.

Само през миналата година в Еквадор са били иззети рекордните 210 тона наркотици, главно кокаин. А от началото на тази година – над 70 тона дрога.

Наред с производството и трафика на наркотици, другият голям проблем на Еквадор е и корупцията в силовите структури, в частност случаите, при които полицаите препродават конфискувания кокаин.

Според официалната статистика през изминалата година са арестувани 131 полицаи заради връзки с организираната престъпност и трафика на наркотици.

Еквадор е една от най-бедните държави в Латинска Америка, като основния икономически отрасъл е производството на банани.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани