Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След решение на съда в Уестминстър Асандж е все по-близо до екстрадиция в САЩ

[post-views]
След решение на съда в Уестминстър Асандж е все по-близо до екстрадиция в САЩ

Екстрадирането на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж в Съединените щати е една крачка по-близо след като съдът в Уестминстър официално одобри мярката.

Заповедта за екстрадиране бе издадена днес от главния магистрат Пол Голдспринг по време на кратко изслушване в районния съд в Уестминстър, на което Асандж присъства задочно чрез видеовръзка от затвора „Белмарш“.

Сега е необходимо единствено одобрението на вътрешния министър Прити Пател за осъществяването на екстрадирането. Защитата обаче все още има право на обжалване, така че нещата със сигурност ще се отложат във времето.

Асандж е издирван в Америка по обвинения в конспирация за получаване на секретни военни документи за войните в Афганистан и Ирак, които „Уикилийкс“ разпространи публично.

В САЩ той може да получи до 175 години затвор. Асандж живя в посолството на Еквадор в Лондон години наред, но след като оттам се отказаха от защитата му, бе арестуван през април 2019 година и осъден за нарушаване на условията за освобождаване под гаранция през 2012 година.

По време на днешното заседание на съда пред сградата се събраха привърженици на Асандж с плакати, призоваващи той да не бъде екстрадиран.

Сред тях бе и бившият лидер на лейбъристите Джереми Корбин,  който заяви, че Асандж не е сторил нищо нередно, освен да каже истината на света за събитията в Афганистан и Ирак.

Миналия месец Джулиан Асандж се ожени за годеницата си Стела Морис в затвора „Белмарш“.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани