Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Франция доставя оръдия „Сезар“ и противотанкови ракети „Милан“ на Украйна, обяви Макрон

[post-views]
Френция ще предложи помощ на руската редакторка, протестирала по руската държавна телевизия срещу войната в Украйна

Франция предоставя противотанкови ракети „Милан“ и 155-милиметрови самоходни артилерийски гаубици „Цезар“ на Украйна, предаде Франс прес, като се позова на интервю на френския президент Еманюел Макрон за в. „Уест Франс“.

Досега  Франция се въздържаше да съобщава какъв тип въоръжения доставя на Киев. Париж само призна в средата на април, че са били дарени материали на стойност 100  милиона евро и обяви тогава доставката на допълнителна военна техника, за да се помогне на Украйна да се противопостави на руската инвазия.

„Доставяме съответните оборудвания, от „Милан“ до „Сезар“, минавайки през няколко типа въоръжения“, заяви Макрон в отговор на въпрос на френското издание. „Мисля, че трябва да продължим по този път. Но винаги да имаме предвид една червена линия, която е да не се превърнем в съучастник в конфликта“, добави той.

Елисейският дворец в отговор на запитване на Франс прес не уточни колко ракети „Милан“ и установки „Сезар“ са били изпратени“. Според запознати източници ракетите вече са били дадени, а установките са в процес на изпращане и ще бъдат доставени в идните дни, както и хиляди снаряди.

Четиридесетина украински военни освен това ще бъдат обучени във Франция още от утре.

Френската армия разполага с 76 оръдия „Сезар“, които са с обсег от 40 километра. Те са изнасяни и за Саудитска Арабия, Дания, Индонезия, Мароко, Чехия и Тайланд.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани