Информационен център на Министерство на oтбраната

ОССЕ обяви официално края на мониторинговата си мисия в Украйна

Ръководителите на ОССЕ осъдиха масираните руски ракетни удари срещу украински градове като "терор" срещу мирното население

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) обяви официално края на мониторинговата си мисия в Украйна, съществувала в продължение на осем години. До този край се стигна вследствие на ветото за удължаването на мандата й, наложено от Русия на 31 март, предаде Франс прес.

ОССЕ “ще вземе незабавно мерки” за прекратяването на мисията, обяви генералният секретариат на организацията във Виена. “Позицията на Русия не ни остави друг избор”, коментира действащият председател на организацията, полският външен министър Збигнев Рау.

Всички решения на ОССЕ се приемат с консенсус. Москва блокира удължаването на мандата на тази мисия преди малко по-малко от месец. Това сложи край на несигурността за бъдещето на този процес, започнат през 2014 г. след дълги преговори между Запада и Русия, с цел да се наблюдава прилагането на прекратяването на огъня между двата сепаратистки региона в Източна Украйна и властите в Киев.

Мисията на ОССЕ беше единствената международна институция, наблюдаваща ситуацията на терен. Но нейните екипи бяха евакуирани по спешност в дните след изненадалото ги начало на руското нашествие на 24 февруари. Дейността им спря на 1 април, но на терен оставаха украински служители, “извършващи административна дейност”, уточни организацията в изявление. Четирима от тях бяха задържани в Донецк и Луганск  и сега са обект на разследване за шпионаж или измяна.

Двама наблюдатели загинаха в рамките на тази операция. Американецът Джозеф Стоун загина при експлозия през 2017 г., а украинката Марина Фенина – при обстрела на Харков на 1 март, припомня АФП.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top