Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия ще помага на Беларус да произвежда ракети

[post-views]
Русия ще помага на Беларус да произвежда ракети

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че Москва се е съгласила да помогне на Минск в производството на ракети, включително подобна на руския „Искандер“, съобщава „Ройтерс“.

Целта на страната е да засили военните си способности.

На среща с представители на отбраната Лукашенко заяви, че събитията в Украйна са показали важността на това страната да може да разчита на войски с модерни, високоефективни оръжия и доставки, като подчерта и значението на логистиката.

Той посочи, че е получил подкрепата на Путин на неотдавнашна среща в Далечния Изток за това хората, участващи в производството на ракети в Русия, да разгледат развитието на Беларус в тази област.

„Създаваме нова ракета. Много ефективна ракета, подобна на модела „Искандер“. Получихме пълна подкрепа“, обяви Лукашенко.

Той допълни, че Путин е разпоредил на ръководителя на руската космическа агенция „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин да окаже съответната подкрепа на Беларус.

Русия е използвала ракети „Искандер“ по време на „специалната си операция“ в Украйна.

Беларус е известен съюзник на Русия. В началото на войната украинските власти обвиниха Русия, че използва беларуската територия, за да извърши многостранна инвазия в страната и да изстрелва ракети по украински градове.

Те изразиха опасение, че беларуските войски са получили заповед да преминат границата с Украйна, за да се бият.

Самият Лукашенко пък твърди, че прекратяването на бойните действия зависи единствено и само от украинската страна – тя трябва да престане да се вслушва в това, което й говорят Западът и САЩ.

От своя страна ЕС одобри санкции срещу „беларуския народ, който играе роля в атаките срещу Украйна“.

Източник: news.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани