Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Великобритания подписа споразумения с Швеция и Финландия в сферата на сигурността

[post-views]
Великобритания подписа споразумения с Швеция и Финландия в сферата на сигурността

Британският премиер Борис Джонсън обяви днес, че е договорил нови споразумения с Швеция и Финландия с цел засилване на европейската сигурност, предадоха световните агенции. Той обеща да помогне на въоръжените сили на двете страни, ако те бъдат атакувани.

„Ние сме непоколебими и недвусмислени относно нашата подкрепа за Швеция и Финландия и подписването тези декларации в сферата на сигурността е символ на вечното доверие между нашите страни“, каза Джонсън.

Новината бе съобщена по време на визита на Джонсън в Швеция. Тя бе потвърдена и от шведската премиерка Магдалена Андершон. Тя заяви, че Швеция и Великобритания са се съгласили на взаимна помощ в случай на криза или атака.

„Във време на кризи, сътрудничеството става дори още по-важно“, заяви тя след разговор с Джонсън. „Ако една от двете ни страни преживее природно бедствие или атака, Обединеното кралство и Швеция ще си помагат един на друг по най-разнородни начини. Подкрепата ще бъде предоставена по искане на засегнатата страна и може да включва и военни ресурси“, поясни тя.

На 13 май в Швеция ще е готов междуведомствен анализ на ситуацията в областта на политиката на сигурността. А управляващите социалдемократи ще обявят на 15 май позицията си относно членство на Швеция в НАТО.

Днес по този повод Джонсън заяви, че неговата страна ще подкрепи Швеция каквото и да е нейното официално решение относно членството в алианса, предаде Ройтерс.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани