Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Морският координационен център ще засили източния фланг на НАТО

[post-views]
Проведоха се срещи на политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната с командира на Военноморското командване на НАТО вицеадмирал Кийт Блънт

Не планираме да останем задълго извън Черно море, заяви командира на Военноморското командване на алианса вицеадмирал Кийт Блънт

Изграждането на морския координационен център във Варна като част от структурата на силите на Алианса ще засили източния фланг на пакта. Инвестициите в отбраната на национално ниво трябва да бъдат продължени като се поддържа постоянен баланс между възможностите на държавата и нуждите на видовете въоръжени сили. Двете теми са част от усилията за предното присъствие на НАТО в Черноморския регион.
Това бяха акцентите от разговорите между началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на отбраната Йордан с командира на Военноморското командване на НАТО вицеадмирал Кийт Блънт в понеделник.

Във вторник вицеадмирал Блънт се срещна и с командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Вицеадмирал Блънт потвърди, че Алиансът остава обвързан със сигурността на Черноморския регион и подчерта, че след разговорите в София, по време на които една от основните теми е била координацията с българските Военноморски сили, командването на НАТО не планира да остане задълго извън Черно море. „Чрез военните флотове на България, Румъния и Турция всъщност НАТО винаги присъства в Черно море“, заяви Блънт.

Според него присъствието на сили на НАТО в Черно море след началото на военните действия в Украйна се планира ежедневно в зависимост от постъпващата информация. Той изказа своята увереност в способностите и нивото на подготовка на Военноморските сили на България, като заяви, че чрез военните флотове на България, Румъния и Турция всъщност НАТО винаги е присъствала в Черно море.

По-късно през деня вицеадмирал Блънт посети Военноморска база-Варна и Морския координационен елемент. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани